Инспекцията по труда планира кампания срещу работодатели, при които през

...
Инспекцията по труда планира кампания срещу работодатели, при които през
Коментари Харесай

Инспекция по труда на гости на работещите от вкъщи

Инспекцията по труда възнамерява акция против работодатели, при които през миналата година е открито повече от един път, че са полагали труд лица без трудови контракти. Паралелно с това ще се организира и акция в активността със сезонната претовареност, където има огромен риск за работа на черно.

През 2022 година ще продължат и засилените инспекции за въвеждане на противоепидемични ограничения от страна на работодателите.

С оглед на пандемичната конюнктура Изпълнителна организация Главна ревизия по труда (ИА ГИТ) възнамерява инспекционна акция на работодатели, чиито чиновници поставят труд от у дома . Ще се ползва новаторски метод за ревизиране - посредством въпросници за самоконтрол. Ресурсите за него - въпросници за самоконтрол, програмен продукт за изпращане, приемане и обработка на въпросниците и методология за използването му, са създадени по план " Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ ", финансиран по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ", съфинансирана от Европейския съюз.

Иновативният способ разрешава на доста по-голям брой работодатели, в сравнение с могат да бъдат тествани от инспекторите, да създадат сами оценка в каква степен ползват трудовото законодателство в своите предприятия и да отстранят несъответствията навреме. Това би понижило и риска от санкциониране при нова инспекция.

Планът на Инспекцията по труда за 2022 година е оповестен в уеб страницата на ИА ГИТ, в секцията " Дейност ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР