Инспекцията по труда е планирана специална кампания за контрол на

...
Инспекцията по труда е планирана специална кампания за контрол на
Коментари Харесай

Инспекцията по труда засилва контрола за недеклариран труд

Инспекцията по труда е планувана специфична акция за надзор на работодатели, при които през 2021 година са открити повече от един път да поставят труд лица без трудови контракти.

Успоредна с това ще текат инспекции на действия свързани със сезонна претовареност, при която рискът от работа на черно е доста висок – хотели, заведения за хранене и питейни заведения, в това число в летните и зимните курорти в страната.В тези инспекции влизат и секторите „ Строителство “ и „ Селско стопанство “.

Според досегашния опит на Агенцията за двата бранша работодателите в тези области са по-склонни да употребяват недеклариран труд. В строителството е висок и рискът по повод обезпечаването на здраве и сигурност при работа и от трудов травматизъм.

През 2022 година ще продължат засилените инспекции за въвеждане от работодателите на противоепидемични ограничения. Предвид разширението в пандемичната конюнктура на работата от разстояние, Агенцията ревизира работодатели, чиито чиновници поставят труд от вкъщи.

Поради спецификата на този тип надзор, който изисква от една страна работодателите да спомагат с информация за работещите от у дома, а от друга, самите работещи да обезпечат достъп на инспекторите в домовете си, по време на акцията ще бъде употребен новоразработеният в Агенцията новаторски метод за ревизиране – посредством въпросници за самоконтрол.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР