Инспекторите по труда извършиха в края на месец април 2023

...
Инспекторите по труда извършиха в края на месец април 2023
Коментари Харесай

Над 900 проверки на строителни обекти извърши Инспекцията по труда

Инспекторите по труда направиха в края на месец април 2023 година общо 990 инспекции на строителни обекти на територията на цялата страна. Кампанията беше част от Европейската седмица на действието, проведена от Европейския орган по труда. Това оповестяват от пресцентъра на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ (ИА ГИТ).

Общо 5171 нарушавания на нормите на трудовото законодателство са установени. От тях 3649 са свързани със здравословните и безвредни условия на труд. Нарушенията по реализирането на трудовите правни отношения са 1513, регистрират още от ИА ГИТ. Оттам прецизират, че за премахване на установените нарушавания са приложени общо 4968 насилствени административни ограничения.

Спрени от употреба са 84 обекта , работни места, машини и уреди, застрашаващи живота и здравето на работещите. За някои от откритите нарушавания е потърсена административнонаказателна отговорност, като са формирани 324 акта, показват от Инспекцията по труда.

По време на акцията са открити 139 лица без подписани трудови контракти . Работниците би трябвало да имат поради, че работата без трудов контракт попречва опцията им при настъпил трудов случай да се възползват от наложителната в бранш „ Строителство “ застраховка „ Трудова акцидент “, както и да претендират за неизплатени хонорари, акцентират от ГИТ.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР