Инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН

...
Инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН
Коментари Харесай

Инспектори на ООН пристигнаха в АЕЦ Запорожие, въпреки масирания обстрел по пътя

Инспекторите на Международната организация за атомна сила (МААЕ) към Организация на обединените нации към този момент са пристигнали на място в атомната електроцентрала в Запорожие в Украйна, която бе окупирана от съветските нашественици още през март - в първите месеци на войната. За това заяви организацията и лидерът на задачата Рафаел Гроси.

Експертите закъсняха с няколко часа. Причината - появиха се десетки известия за масиран обстрел по маршрута, по който задачата трябваше да се придвижи до най-голямата атомна централа в Европа. По-рано Русия и Украйна се упрекнаха взаимно, че се пробват да саботират визитата.

По думите на кмета на Енергодар Дмитрий Орлов градът, който се намира в непосредствена непосредственост до централата, е бил обстрелван рано в четвъртък, а съветските сили са бомбардирали авансово контрактуваното трасе, по което е трябвало да минат инспекторите. Москва на собствен ред твърди, че била осуетила украински опит за завладяване на централата. Орлов разгласява в Telegram фотоси на развалени здания, над които се стеле пушек, като съобщи, че съветските войски " обстрелват от зори " с минохвъргачки, ракети и автоматизирани оръжия.

Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси разгласи, че инспекцията може да отнеме няколко дни и че организацията има за цел да откри непрекъснато наличие в централата на фона на възходящите опасения от радиационна злополука. Преди заминаването на екипа към обекта специалистът съобщи, че е имало " засилена военна интензивност, в това число тази заран, до напълно скоро, преди няколко минути... само че преценявайки плюсовете и минусите и откакто сме стигнали дотук, няма да спрем ".

В сряда Гроси съобщи, че задачата на екипа е да предотврати " нуклеарен случай ", като добави, че е наясно, че има " сива зона " сред последната линия на украинската защита и първата линия на съветските сили, където " рисковете са обилни ".

Руски публични лица обаче обявиха, че екипът от 14 инспектори, които са облечени в бронежилетки и пътуват до обекта с бели бронирани Land Cruiser-и с обозначения на Организация на обединените нации в профил, би трябвало да продължи единствено един ден.

Рано в четвъртък " Енергоатом " заяви, че е задействал спешни процедури и е спрял реактор № 5 на оборудването " вследствие на следващия минометен обстрел от страна на съветските сили на площадката ". Операторът съобщи, че в неработещия реактор № 2 на централата са били пуснати помощни дизелови генератори, откакто при обстрела е бил развален електропровод, употребен за лични потребности Блок № 6 " продължава да работи ".

Украинският атомен оператор също свидетелства, че близкият град е бил обстрелван от въздуха. " Група съветски бойни хеликоптери К-52 са работили над Енергодар, нанасяйки удари по жилищни региони ", обявиха оттова и прибавиха, че една минометна офанзива е била нанесена " в непосредствена непосредственост " до централата.

Началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак - упрекна Москва, че се пробва да провали инспекцията, като съобщи, че Русия работи като терористична страна. " Именно Русия е виновна за всичко, което се случва в централата и в Енергодар ", сподели той.

Помощникът на президента Михайло Подоляк написа в Туитър, че Русия организира " демонстративни удари " в Енергодар, с цел да упрекна за тях Украйна,. По думите му това демонстрира степента на " действителния " интерес " на Москва към инспекцията ".

Междувременно Москва упрекна Киев - без да приложи доказателства - че се пробва да саботира или да си върне централата в Запорожие, която съветските сили окупират от март, като изпрати " до 60 души на седем високоскоростни моторни лодки ".

Министерството на защитата на Русия съобщи, че хипотетичната офанзива призори е била " блокирана от елементи на съветската армия " и военни подкрепления. " Унищожаването на диверсионната група с хеликоптери на армейската авиация е в ход ", твърди то и прибавя, че изискванията са сложни, само че съветските сили " остават под цялостен надзор ".

Атомната електроцентрала в Запорожие беше окупирана от силите на Москва през март, само че към момента е обвързвана с украинската електропреносна мрежа и се ръководи от чиновници на Енергоатом. Преди дни обаче за малко свързаността бе прекратена, а с това се усилиха опасенията от нуклеарна катастрофа-

Украйна твърди, че Русия употребява завода като щит, съхранявайки там оръжия и извършвайки офанзиви от зоната към него, а Москва упреква Украйна, че неразумно обстрелва зоната.Руският външен министър Сергей Лавров съобщи в четвъртък, че Москва " прави всичко допустимо, с цел да подсигурява безвредното действие на централата " и с цел да могат гостуващите инспектори " да изпълнят дилемите си ".

Боевете сред отбраняващата се украинска войска и съветската окупационна войска в близката област Херсон също не престават, оповестяват международните организации. В понеделник Украйна стартира контраатака в региона.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР