Инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) извършиха проверка

...
Инспекторите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) извършиха проверка
Коментари Харесай

Кулеба нарече Русия „най-големия лъжец в света”

Инспекторите на Международната организация за атомна сила (МААЕ) направиха инспекция на три места в Украйна по искане на украинското държавно управление и не откриха никакви индикации за недекларирани нуклеарни действия и материали, предава Си Ен Ен.

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси разясни, че Украйна е насочи настояването за самостоятелна инспекция, откакто Русия хвърли в общественото пространство обвинявания, че украинските управляващи се пробват да създадат „ мръсни бомби ” и активността е съсредоточена на три места: Институтът за нуклеарни проучвания в Киев, Източният минно-обогатителен комбинат в Жовти Води и индустриалното обединяване „ Пивденный машиностроителен цех ” в Днипро.

„ През последните няколко дни инспекторите съумяха да извършат всички действия, които МААЕ планираше да организира и получиха безконтролен достъп до местата. Въз основа на оценката на наличните досега резултати и информацията, предоставена от Украйна, Агенцията не откри индикации за недекларирани нуклеарни действия и материали ”, уточни Гроси.

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба назова Русия „ най-големия измамник в света ”.

„ МААЕ ревизира 3 украински уреди във фокуса на съветската дезинформация и не откри никакви доказателства за „ мръсни бомби ”. Благодаря на Гроси за отличното и бързо съдействие с МААЕ, което оказа помощ да се противопоставим на съветските неистини. Русия удостовери статуса си на най-големия измамник в света ”, съобщи Кулеба.

Според западните анализатори обвиняванията на Русия целят да инсценират нов мотив за ескалация на войната в Украйна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР