Инспекторатът към ВСС ще направи проверка по сигнал на Национален

...
Инспекторатът към ВСС ще направи проверка по сигнал на Национален
Коментари Харесай

Инспекторатът към ВСС ще проверява предсрочното освобождаване на Полфрийман

Инспекторатът към Висш съдебен съвет ще направи инспекция по сигнал на Национален юношески комитет на Политическа партия ВМРО-БНД за условното предварително освобождение на австралийския жител Джок Полфрийман, оповестиха от Висш съдебен съвет.
В позиция на съвета се споделя, че в Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет е постъпил сигнал от Национален юношески комитет на Политическа партия ВМРО-БНД, изявления на представители на политически партии, академичната общественост, жители и медийни изявления, относими по въззивното наказателно частно дело за условното предварително освобождение на австралийския жител Джок Полфрийман.
Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет показва своето безпокойствие от ескалиращото публично напрежение през последните дни, във връзка правосъдния акт, предписан от въззивен състав на Апелативен съд – София, за условното предварително освобождение на австралийския жител Джок Полфрийман. Ние сме съпричастни към болката и страданията на околните на Андрей Монов, като споделяме тяхното чувство за нарушен баланс сред правото и справедливостта, се споделя в позицията на Висш съдебен съвет.
Правомощията и функционалностите на Висшия правосъден съвет обаче са прогласени в Конституцията на Република България и в Закона за правосъдната власт. В сходство с наредбата на член 16 от Закон за съдебната власт, Висшият правосъден съвет е административен орган, който не се намесва в правораздавателната активност и не може да разисква, управлява или ревизира правосъдни актове. Съгласно член 119 от Конституцията на Република България правораздаването се реализира от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища, като при спорна или неправилна процедура по тълкуването и използването на закона се приема тълкувателно решение от Върховния касационен съд, който упражнява висш контрол за точното и еднообразно приложение на законите от всички съдилища.
По отношение на изказванията за нарушена самостоятелност и безпристрастност на магистратите от правосъдния състав, и за предписан от тях правосъден акт под напън, както и за уронване на престижа на правосъдната власт с посоченото определение, Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет дава получения сигнал от Националния юношески комитет на Политическа партия ВМРО-БНД, за осъществяване на надлежна инспекция, на съображение член 175к, алинея 3 и алинея 4 на Закон за съдебната власт, от способния орган - Инспектората към Висш съдебен съвет, декларират още от Висш съдебен съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР