Инспекторатът към ВСС ще има достъп до банковата тайна на

...
Инспекторатът към ВСС ще има достъп до банковата тайна на
Коментари Харесай

Инспекторатът на ВСС с достъп до банковата тайна на магистратите

Инспекторатът към Висш съдебен съвет ще има достъп до банковата загадка на магистратите, който са заявили единодушие. Това плануват ремонти в закона за правосъдната власт, които депутатите одобриха на първо четене. Промените бяха признати на първо гласоподаване с 96 гласа " за ", единствено 2-ма бяха " срещу ", а други 41 се " въздържаха ".

Изрично се регламентира приемането на данните от Инспектората, като това ще става посредством осведомителната система на Българска народна банка. Така те ще имат достъп до за номерата на банковите сметки, техните титуляри, лицата упълномощени да се разпореждат със сметките, както и данни за лицата, наели банкови сейфове.

По този метод Инспекторатът ще е длъжен да желае от съда откриване на банкова загадка единствено за тези магистрати, които не са заявили документално своето единодушие за достъп до данните, нужни за инспекция на имотните им заявления. За тази цел се планува способния съд да е районният съд по непрекъснатия адрес. Така, в случай че някой арбитър, прокурор или следовател откаже да даде единодушие, тогава Инспекторатът ще желае позволение за откриване на банковата загадка от съответния областен съд.

От три на шест месеца се удължава и срокът за осъществяването на инспекцията на имуществените заявления на магистратите.

Предвиждат се и наказания за неподаване на декларациите в период за тези лица, които към този момент не са магистрати, само че са останали задължени да подават заявления.

С поправките се форсират и конкурсните процедури за избор на административни ръководители. Предвижда се срокът за правенето на сложна оценка на арбитър, прокурор или следовател и състезанията към съответната гилдия на Висш съдебен съвет да тече от разкриване на процедурата с решение на комисията по атестиране.

По време на дебатите от Българска социалистическа партия обявиха, че няма да поддържат измененията и ще се въздържат при гласуването. Според социалиста Тодор Байчев те се притесняват, че по този начин се изземват функционалностите на районния арбитър. Българска социалистическа партия са срещу и отпадането на изключителното атестиране. Според Байчев по-скоро би трябвало да се намерения за увеличение на потенциала на атестационната комисия.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов пък изясни, че измененията са резултат от продължителната работа на работна група в правосъдното министерство, в която са взели участие представители на прокуратурата, Висш съдебен съвет и съдилищата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР