Инспекторатът към ВСС /ИВСС/ е направил проверка на 117 заявления

...
Инспекторатът към ВСС /ИВСС/ е направил проверка на 117 заявления
Коментари Харесай

Установиха 79 дела, довели до вреди заради бавно правосъдие

Инспекторатът към Висш съдебен съвет /ИВСС/ е направил инспекция на 117 заявки за отплата на вреди от постепенно правораздаване за интервала 1 октомври - 31 декември 2021 година От тях 79 са основателни, като 24 са по наказателни, а 55 - по цивилен, търговски и административни каузи, оповестиха от пресцентъра на ИВСС.

Едно от най-продължителните производства, установени от Инспектората, е дело за обезщетяване на неимуществени вреди, настъпили вследствие на нанесена засегнатост от шеф на чиновник, траяло съвсем 13 години.



На първа инстанция делото е траяло три години и четири месеца , а на въззивна инстанция / Софийския градски съд/ - девет години и три месеца. В градския съд по делото е имало единствено едно правосъдно съвещание, което е било планувано 11 месеца след образуването на делото, а правосъдното решение е било постановено осем години след приключване на законоустановения период. От ИВСС показват, че " по делото са позволени дълги интервали на процесуално безучастие ". Спрямо съдията по делото е било формирано дисциплинарно произвеждане от Висшия правосъден съвет, което е завършило с налагане на дисциплинарно наказване.

Най-дълго траялото дело, от направената инспекция на заявките, е наказателно произвеждане с дълготрайност 19 години, 10 месецa и 17 дни. Делото е формирано против двама души за машинация.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР