Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще има достъп до банковите

...
Инспекторатът към Висшия съдебен съвет ще има достъп до банковите
Коментари Харесай

Съдебният инспекторат ще може да рови в банкови сметки

Инспекторатът към Висшия правосъден съвет ще има достъп до банковите секрети на магистратите, без да се постанова да търси правосъдно позволение за това. Прекият достъп ще се употребява за магистратите, за които се открият несъответствия в имуществените заявления, заяви в. "Сега ".

Чрез осведомителната система на Българска народна банка инспекторите ще получават данни за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат, както и за наемателите на сейфове в банки и техните пълномощници. Този достъп обаче ще става единствено след експлицитното единодушие на проверявания магистрат. Ако някой арбитър, прокурор или следовател не даде единодушие, тогава инспекторатът ще би трябвало да мине по правосъдната процедура по предоставяне на позволение за откриване на банкова загадка.

Това плануват измененията в Закона за правосъдната власт, признати през вчерашния ден от Народното събрание на първо четене. "За " корекциите на закона гласоподаваха 96 народни представители, двама бяха "против ", а 41 се въздържаха. Тези промени бяха направени по искане на основния контрольор Теодора Точкова.

Въздържалите се са от Българска социалистическа партия. Позицията им изясни Тодор Бойчев. Той попита дали с даването на единодушие от страна на магистратите за разкриването на банковата загадка не се изземват функционалности на районния съд.

На първо четене мина и смяна в закона, с която срокът за инспекцията на имуществените заявления на магистратите се удължава от три на шест месеца, още веднъж както изиска Точкова. От инспектората се оплакват, че би трябвало да ревизират 4199 магистрати и членовете на фамилиите им, освен това без специфичен програмен продукт, за разлика от Сметната палата.

Районни съдии описват, че отводите да бъде разкрита банкова загадка по настояванията на инспекторите водят до напрежение и от инспектората си разрешават да звънят по телефона на съдии и да им търсят сметка за отхвърлените заявки. Сметната палата, която преди ревизираше имотните заявления на магистратите, няма директен достъп до банкова загадка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР