Инспектор в НАП – Благоевград шокира колегите си с декларация

...
Инспектор в НАП – Благоевград шокира колегите си с декларация
Коментари Харесай

Благоевградският данъчен Цонев шашна колегите си! Взеха го на подбив след това, което направи

Инспектор в Национална агенция за приходите – Благоевград шокира сътрудниците си с декларация на първокласната дограма и на изолацията на панелката му в жк „ Еленово “, на които се радва фамилията му след саниране на блока, в който живеят, по Националната стратегия за енергийна успеваемост. Чавдар Цонев, основен контрольор по приходите в благоевградския клон на националната организация, подаде декларация в община Благоевград за смяна на фактическото положение на жилището му и с това провокира смешки и намеци, че е наивник, тъй като никой в България не се набутва самичък да му се вдигнат данъците и всеки гледа да спести както може и да не заплати, в случай че не го заловен, написа struma.bg.
„ Казваха ми, че не съм добре, даже сътрудниците в Общинската администрация ме гледаха с наяве неразбиране, като си подадох декларацията – откровен бе Чавдар Цонев и изясни: – Увеличението на налога няма да е значително, жестоко сметнато, е към 2 лева на година, само че ние към този момент употребяваме бонусите от санирането – като по-нисък разход на сила за отопление и така нататък Не е редно да желаеме от другите да създадат нещо, което самите ние не вършим, макар че знаем, че сме длъжни “.
За околните и приятелите реакцията на Чавдар Цонев не е необикновена, тъй като познават безспорната му стриктност освен в работата, само че и като линия в характера, поради която в службата постоянно го товарят с най-заплетените проблеми. Той е брачен партньор на шефката на Регионалния исторически музей Христина Цонева и наследник на дългогодишния читалищен деятел Михаил Цонев и пенсионираната към този момент учителка по математика Нели Цонева.
Оказа се обаче, че Чавдар Цонев не е единственият, подал коригираща декларация за усъвършенствания на панелката си, направени с обществени средства. Справка от Общинска администрация – Благоевград сочи, че от 2015 година до момента в регионалния център на Пиринско са подадени общо 2707 заявления на жители за санирани жилища, инсталирана първокласна дограма, газификация или климатизация. От тях единствено 117 са показали, че са го създали с персонални средства, и се възползват от правото на данъчни облекчения. Останалите 2590 съзнателно доплащат за екстрите, въпреки и с минимално нарастване на налозите им.
В момента санираните и въведени в употреба жилищни здания в Благоевград са общо 127, а обновените жилища в тях са 7553. Шумо- или топлоизолацията на постройките, както и алуминиева или PVC дограма са част от коефициента за самостоятелна характерност на парцела, който коефициент оказва въздействие при установяване на данъчната оценка. Газификацията на жилище, както и инсталирана климатична апаратура също би трябвало да се заявяват, в случай че са направени след един път подадената данъчна декларация. От общината обясниха, че защото данъкът се дефинира върху данъчната оценка на жилищата, при обявление на смяната след санирането данъкът ще бъде повишен в диапазон от 1.20-2.30 лева според от местоположението на парцела. Така за жилище от 57.17 кв.м в квартал „ Еленово” да вземем за пример, което е главно за живеене, нарастването на налога върху недвижимите парцели е в размер на 1.30 лева За жилище в квартал „ Струмско “ пък, което не е главно за живеене и е с повърхност от 70.5 кв.м, нарастването на налога е в размер на 2.00 лева
Към сегашния миг данъчно задължените лица би трябвало сами да заявяват смяната в подадените заявления, в противоположен случай има планувани законови наказания. От заплащане на налог са освободени постройките, въведени в употреба преди 1 януари 2005 година и получили документи с клас на енергопотребление „ B “, както и постройките, въведени в употреба преди 1 януари 1990 година и получили документи с клас на енергопотребление „ C “ за период 7 години – считано от годината, последваща годината на издаване на сертификата; за период 10 години – считано от годината, последваща годината на издаване на документа, в случай че ползват и ограничения за оползотворяване на възобновими източници за произвеждане на сила за облекчаване потребностите на постройката, както и постройките, въведени в употреба след 1 януари 1990 година и преди 1 януари 2005 година и получили документи с клас на енергопотребление „ C “. Сградите, въведени в употреба преди 1 януари 1990 година и получили документи с клас на енергопотребление „ D “, издадени по реда на Закона за енергийната успеваемост и наредбата по член 48 от Закона за енергийната успеваемост, употребяват следните облекчения: за период три години – считано от годината, последваща годината на издаване на сертификата; за период 5 години – считано от годината, последваща годината на издаване на документа, в случай че ползват и ограничения за оползотворяване на възобновими източници за произвеждане на сила за облекчаване потребностите на постройката.
Освобождаването от налог за избран интервал от време е при изискване, че парцелите не се употребяват със стопанска цел, несвързана с директната им активност. Облекчението не се ползва и в случаите, в които постройката е получила документ с клас на енергопотребление вследствие на подхванати ограничения за енергийна успеваемост, финансирани с обществени средства. Това значи, че на процедура персонален интерес да заявяват подобренията от саниране имат притежателите на жилища, които са вложили персонални средства в усъвършенствания, тъй като имат право на данъчни облекчения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР