Инситуциите продължават с проверките от последните седмици по повод високите

...
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Колко може да спечели ТЕЦ "Марица-изток 2" до края на 2021 г.; Какво ще се случи с цената на тока

Инситуциите не престават с инспекциите от последните седмици във връзка високите цени на борсовия ток. ДАНС иззе документи от регулатора и от енергийната борса. Докато бизнесът чака развръзка или най-малко обезщетения за скъпия борсов ток се оказа, че Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " въпреки всичко може да завоюва над 60 млн.лв. до края на годината. Да, това няма да реши казуса с годишната й загуба от над 200 млн.лв., само че е едно положително начало.

" Към 31 август 2021 година ТЕЦ-ът е осъществил 86.35 млн. лева доходи от продажба на електрическа енергия на свободния пазар. За разлика от 12.45 млн. лева година по-рано. Това илюстрира резултата от включването на повече блокове през последните седмици ",.
Първо съвещание на служебния кабинет в Министерски съвет Андрей Живков Фотограф: Юлия Лазарова
А какво ще се случи с цената на борсовия ток следващата година - компаниите ще получат още от същото. Електроенергията в цяла Европа продължава да е рисково скъпа, като за 20 септември да вземем за пример стойностите отново бяха към 150 евро/мВтч. Само в България и Полша стойностите бяха по-ниски и колкото и парадоксално да звучи. Освен моментните терзания обаче към този момент има сигнали, че

. Първоначалната изненада към този момент се измества от терзание, което пък прераства в публично неодобрение. И единствено приготвя гърмежа, който може да настъпи с идването на септемврийските сметки (около средата на октомври), които ще са още по-високи.

Ситуацията е такава в цяла Европа, само че там започнаха да се ползват механизми за обезщетения. В България служебното държавно управление занапред споделя, че ще разисква възможни незабавни ограничения за бизнеса, като към този момент няма особена конкретика.
// И ОЩЕ
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР