Иновациите в диагностиката и лечението на онкологичните заболявания са свързани

...
Иновациите в диагностиката и лечението на онкологичните заболявания са свързани
Коментари Харесай

Кои са най-новите тенденции и технологии в лечението на рак?


Иновациите в диагностиката и лекуването на онкологичните болести са свързани с напредъка на биологичната просвета, молекулярната биология, генетиката, генното инженерство. С разчитането на човешкия геном през 2000 година стартира основаването на таргетните (прицелните) лечения в онкологията, с които започват осезаеми промени в концепцията за онколечението. 
Днес медицината подхожда все по-индивидуализирано към пациентите с рак – заболяването се лекува съгласно генетичните особености на индивида, като пациентите се профилират и групират по сходни генетични характерности, а раковите кафези се унищожават посредством разнообразни механизми, изясняват медиците от . На тази база в практиката са навлезли нововъведения, осигуряващи асортимент на оптимално ефикасна персонализирана терапия.
Прецизна медицина и персонализирано лекуване
С най-дълга история измежду модерните подходи в лекуването на рака е таргетната терапия. Това са медикаменти, които взаимодействат единствено с прицелни молекули, без да повреждат здрави тъкани и кафези за разлика от обичайна химиотерапия. Действието им е ориентирано към повлияване на генетични промени, присъщи за дадения израстък. Целта е прекъсване растежа на тумора и се реализира посредством влияние върху характерни гени и протеини, налични в туморните кафези, или в кафези, свързани с техния напредък. Прицелната терапия се основава на познанието, насъбрано за процеса на развиване на раковите кафези през последните години. Идентифицирани са разнообразни биомаркери, чието съществуване, количество и положение в организма са свързани с генетични характерности на избрани тумори. Таргетните медикаменти имат разнообразни механизми на деяние: да стопират или изключват сигналите, в резултат на които туморните кафези нарастват и се делят; да попречват ненормално дългия живот на раковите клетки; да унищожават раковите кафези.
Основните типове прицелна терапия са моноклонални антитела и дребни молекули. Лекарствата от първия вид блокират прицелна молекула, която се намира на повърхността на раковата клетка. Те стопират растежа на тумора, като възпират сигналите за размножаване на неговите кафези. Моноклоналните антитела могат да се ползват взаимно с химио- и лъчетерапия, като усилват тяхното деяние – те имат и способността да придвижват токсични субстанции непосредствено до туморните кафези.
Лекарствата от вида дребни молекули са ориентирани към блокиране на характерни процеси, посредством които раковите кафези се развъждат и популяризират в тялото. Част от тези лекарства стопират процеса на формиране на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза) към тумора, посредством които той се доставя с хранителни субстанции.
Таргетните лечения имат разнообразни прицелни молекули (мишени), заради което дадена терапия не може да бъде подобаваща за всички пациенти. Дали тя ще има резултат за съответния пациент, се дефинира с генетични проучвания. Така диагнозата „ карцином на дебелото черво “ да вземем за пример в наши дни значи разнообразни тумори при другите пациенти и изисква персонализиран метод. Най-често таргетната терапия не се ползва независимо, а се съчетава с оперативно лекуване, химио- и лъчетерапия, хормонално лекуване. Нейният резултат може да се трансформира в хода на болестта, вероятни са и неприятни странични резултати.
Ролята на имунотерапията при лекуването на рак
Иновативен метод в онкологията е и имунотерапията. Тя е обвързвана с висока успеваемост и увеличение на преживяемостта при пациентите, за които е подобаваща, споделят от Уни Хоспитал. Имунотерапията се основава на модулиране с медикаменти и други артикули като вируси или ваксини на имунната система на онкопациента за предизвикателство на ефикасен имунен отговор против раковите кафези. Известно е, че те разполагат със характерни рецептори, посредством които се свързват с клетките на имунитета, потискат действието им и предотвратяват имунната реакция. Имунотерапията в онкологията ползва медикаменти, които блокират тези рецептори и туморната клетка остава „ забележима “ за имунитета на пациента.
Според друга нова парадигма за лекуване на рака изборът на лечения се дефинира на база неповторимия генетичен профил на тумора, без значение къде тъкмо в тялото на пациента е зародил за първи път. Подходът е наименуван тумор-агностична терапия и също се причислява към методите на персонализираната медицина.
В допълнение или настрана от лекарствените лечения и хирургията, лъчетерапията е основна част от актуалния метод в лекуването на рака. Нейните съвременни способи способстват за органосъхраняващия метод в актуалната онкотерапия. Иновациите при линейните ускорители – апаратурата, с която се организира лъчелечение, дават опция за прецизна опция на хирургичното лекуване при избрани тумори и локализации. Сред модерните лъчетерапевтични техники са: стереотактична радиохирургия, ротационно лъчелечение, лъчелечение, направлявано посредством техники на образната диагностика, 3-измерно обемно лъчелечение и други
Протонната терапия като форма на лъчелечение
Най-новото направление в лъчелечението в света е протонната терапия, която дава опция за лекуване на тумори, които не се поддават на различен вид лекуване или са ситуирани до сериозно значими органи. Представлява извънредно точно облъчване с протонни и нуклеарни атоми и се ползва при мозъчни тумори, хепатоцелуларен карцином, меланом, тумори на простатата, на слюнчените жлези и други Облъчването не е с рентгенови, а с лъчи от тежки частици, наречени хадрони. Терапията е щадяща, безболезнена и се организира без нужда от хоспитализация.
Бъдеща вероятност и евентуално развиване на технологиите за лекуване на рак dir= " ltr " style= " line-height: 1.38; text-align: justify; margin-top: 12pt; margin-bottom: 12pt; " > Онкологичните болести са комплицирани и разнородни по тип, метод за диагностика, ход на болестта и „ сензитивност “ към лечебните подходи. Няма терапия-панацея и всеки онкологичен пациент се нуждае от мултидисциплинарен метод в лекуването – композиция от хирургично, лъчелечение и лекарствено лекуване съгласно самостоятелните нужди. За всички това пациентите с онкологични болести следва да бъдат детайлно осведомени в онкологичните клиники и центрове, в които са избрали да се съветват и проведат лекуването си.
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР