Иновации в областта на синтеза и разпознаването на българска реч

...
Иновации в областта на синтеза и разпознаването на българска реч
Коментари Харесай

Учени от БАН представиха три модерни технологии за машинна обработка на реч

Иновации в региона на синтеза и разпознаването на българска тирада – говоряща стратегия, медицински диктофон и административен „ образован стенограф “ демонстрирa Институтът по осведомителни и информационни технологии (ИИКТ-БАН), оповестиха от Българска академия на науките.

Tрите новаторски разработки са въз основата на истински технологии за машинна обработка на тирада и са основани на последните постижения на дълбокото машинно самообразование.

Проф. дмн Стоян Михов направи за първи път проява по какъв начин работят продуктите. Говорящата стратегия дава опция да се генерира допустимо най-естествена тирада за хората със зрителни проблеми. По време на представянето ръководителят на Съюза на слепите Васил Долапчиев връчи почетния знак на Съюза на проф. Стоян Михов. Над 10 000 души ще могат да употребяват програмата и това ще им помогне да се ориентират в океана от информация и за общественото им пригаждане, сподели с признателност Долапчиев.

Прототипи на системи за различаване на българска тирада – за медицински цели (медицински диктофон), както и за административни потребности (интелигентен стенограф) показва на събитието проф. Михов. Те са с софтуерно равнище на подготвеност 7.

Диктофонът ще облекчи работата на медицинските експерти при правенето на документи и е осъществен като облачна услуга. Подготвен е медицински езиков корпус и терминологичен речник с половин милион думи. Текстът непосредствено се разпознава и може да влезе в осведомителната система.

Интелигентният стенограф BG-Conformer подкрепя правенето на документи като протоколи, стенограми и други в разнообразни области на администрацията. За създаването му е употребен корпус от един милион обособени фрази от стенограми на пленарни съвещания на Народното събрание (2010 – 2018 г.). Системата не има речник, а работи със срички и по този начин се покачва прецизността на различаване.

Демонстрираните разработки доближават качество и точност, неотстъпващи на международните постижения в региона, сподели проф. Стоян Михов. Синтезаторът NeuralSpeechLab към този момент се употребява от стотици хора със зрителни увреждания, а медицинският диктофон и интелигентният стенограф са приключени прототипи, подготвени за осъществяване в крайни артикули. Екипът от ИИКТ-БАН продължава работа по рационализиране на технологиите и създаването на нови приложения, означи проф. Михов.

Най-новите достижения на Института са резултат от научни проучвания, финансирани както от Фонда за научни проучвания, по този начин и от Националната научна стратегия „ еЗдраве “ в отговор на потребностите на обществото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР