Иновации и младеж“ е изключително голям ресор. Това заяви министърът

...
Иновации и младеж“ е изключително голям ресор. Това заяви министърът
Коментари Харесай

Министър Вълчев: „Иновации и младеж“ е изключително голям ресор, бяха два отделни

„ Иновации и юноша “ е извънредно огромен сектор. Това съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев в предаването „ Неделя 150 “ по БНР.

„ Признавам, че в първия миг, когато чух наименованието на ресора попитах кой комисар ще дава отговор за образованието и кой ще дава отговор за научните проучвания и по-късно разбрах, че и за двата бранша ще дава отговор Мария Габриел. Учудих се, че може да има толкоз огромен сектор. До в този момент двама комисари отговаряха настрана за тези ресори, а може да се каже, че са два ресора и половина по отношение на миналата комисия ще бъдат в отговорността на Мария Габриел “, изясни Вълчев. Според него този сектор е една опция България непрекъснато да черпи информация от нея, да взаимодейства директно с Европейската комисия във връзка с опциите за финансиране.

„ Тези близо 150 милиарда се разпределят въз основа на правила, които са регламентирани, само че все пак, както и преди, когато беше комисар, Мария всяка седмица беше в София. Нашите учени, нашите преподаватели, хората от системата на образованието и науките ще имат опция непрекъснато да се срещат с нея. 100 милиарда ще бъдат единствено средствата по „ Хоризонт Европа “ наследникът на „ Хоризонт 2020 “. Голяма част от тези средства се концентрират върху най-големите страни на правилото на върхови достижения, финансиране на върхови достижения “, добави министърът на образованието. „ Ние ще сложим съобразна национална цел да участваме в тази стратегия. Надявам се, че госпожа Габриел ще ни помогне за постигането на тази цел. Българското висше обучение и просвета може да задържи повече младежи, може да се развива единствено в случай че е обвързвано в границите на Европейския съюз. Факт е, че нашите висши учебни заведения сами не могат да бъдат задоволително конкурентни в интернационален проект, само че в случай че се свържат в европейски академични мрежи, ще бъдат разпознаваеми, ще бъдат забележими на радарите на висшето обучение “, разяснява Красимир Вълчев. „ По същия метод и научните проучвания, в границите на една дребна страна огромните научни проучвания мъчно се комерсиализират, само че в границите на Европейски Съюз ще бъде заложено на работа “, добави Вълчев. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР