Иновативната разработка е дело на Intel и сингапурски изследователиТактилни способности

...
Иновативната разработка е дело на Intel и сингапурски изследователиТактилни способности
Коментари Харесай

Кожа с невроморфен процесор реагира на допир

Иновативната разработка е дело на Intel и сингапурски откриватели

Тактилни качества усъвършенстват доста функционалността на роботите
(снимка: National University of Singapore)

Изследователи от Националния университет на Сингапур (NUS) и Intel Neuromorphic Research Community (INRC) демонстрираха обещаваща разработка с потребление на невроморфе н процесор з а образно и сензорно усещане в роботиката.

Според участниците в плана, въвеждането на тактилни качества може доста да усъвършенства опциите и функционалността на роботите, в съпоставяне със системите, основани на визуализация. Невроморфните процесори превъзхождат обичайните в обработката на сензорни данни.

Човешкото чувство на досег е в положение да разграничи повърхности, които се разграничават единствено по един пласт молекули. Въпреки това множеството модерни роботи са оборудвани единствено с машинно зрение. Изследователи от NUS настояват, че изкуствената кожа може да усети допиране 1000 пъти по-бързо от човешката сензорна нервна система, като мигновено разпознава формата, текстурата и твърдостта на предметите.

Робот с такава кожа елементарно би могъл да се приспособява към измененията, употребявайки тактилни чувства за идентифициране и захващане на непознати предмети с нужната мощ. Способността за чувство и по-добро разбиране на околната среда са причина и за по-тясно и по-безопасно взаимоотношение сред човек и робот, да вземем за пример в региона на грижата за пациента или автоматизирането на хирургични процедури.



Обработката на данните, подавани от датчиците на изкуствената кожа, се прави в действително време от профилиран процесор с дребна консумация на сила, което разрешава чипът да бъде подложен вътре в робота. Тази роля в плана на NUS играе процесорът Intel Loihi.

Учените от Сингапур настояват, че интелският невроморфен чип може да разпознава Брайлови букви с акуратност от 92%, употребявайки 20 пъти по-малка мощ от общоприетия фон-Нойманов процесор.

Освен това в различен опит изследователският екип демонстрира, че Loihi обработва данните от датчиците с 21% по-бързо от високопроизводителен графичен процесор, като в същото време употребява 45 пъти по-малко сила.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР