Иновативна лаборатория за студентите от специалността Интелигентни системи и изкуствен

...
Иновативна лаборатория за студентите от специалността Интелигентни системи и изкуствен
Коментари Харесай

Иновативна лаборатория беше открита в ТУ - София

Иновативна лаборатория за студентите от специалността " Интелигентни системи и изкуствен интелект " на Техническия университет в София, финансирана и оборудвана от " Бош Инженеринг Център София ", беше публично открита през днешния ден. 

Лабораторията, която се намира на територията на Факултета по индустриални технологии, е част от контрактуваното 10-годишно съдействие сред Техническия университет и компанията, почнало през предходната година с оповестяването на новата компетентност " Интелигентни системи и изкуствен интелект ".

Лабораторията дава компютри и компютърна техника, развойни китове, характерни измервателни уреди, които се употребяват в работния развой и действителната продуктова среда, нужни за придобиване на съществени и профилирани познания на бъдещите инженери, съобщи Българска телеграфна агенция.

Техническият университет разкри през 2022 година бакалавърска стратегия по " Интелигентни системи и изкуствен интелект " с присъединяване на " Бош Инженеринг Център София ". Целта й е студентите да получат задълбочени познания по компютърни науки и математика, нужни за на практика приложения на изкуствения разсъдък (AI), както и настоящи знания за най-новите технологии в региона на промишлеността и осведомителните технологии. Обучението е на български и на британски език. Експерти от " Бош Инженеринг Център София " подкрепят процесите, свързани с създаването на образователния проект на специалността. Предвижда се те да имат значима роля в реализирането на особено основания на практика модул " Интелигентни технологии за автомобилната промишленост ", който е част от признатия и утвърден образователен проект. 

Ректорът на Технически университет - София проф. Иван Кралов сподели на церемонията, че откриването на лабораторията демонстрира отношение на бизнеса към висшето техническо обучение, което може да служи като образец освен за новаторски детайл, само че и за актуалните условия и реализация на висшето техническо обучение сред Техническия университет и " Бош Инженеринг Център София ". Кралов сподели още, че новата компетентност е в сходство със актуалните условия на пазара на труда, международните наклонност във висшето обучение и условията на бизнеса.  

Главният изпълнителен шеф на " Роберт Бош " България Константин Конов посочи значимостта на съдействието на бизнеса с университетите. " За по-малко от пет години от основаването на инженерния център, " Бош " се трансформира във водеща високотехнологична компания в България. В момента при нас работят над 600 инженери по планове, които като наличие, технологии и мащаб нямат аналог в България. За да развиваме нашия бизнес, за нас партньорството с университетите е стратегическо значимо ", сподели Конов. Той сподели още, че лабораторията ще има всичко належащо за образование на студентите на международно равнище, което дава отговор на стандартите на " Бош ", с цел да не се постанова те да вървят в чужбина да получават достъп до такова образование. И в бъдеще ще развиваме нашите връзки с университетите. Това е единственият път за развиване на хай-тек промишлеността в България, сподели Константин Конов.

По думите на декана на Факултета по индустриални технологии проф. Георги Тодоров през днешния ден се открива нова страница в развиването на Техническия университет. Днес вършим доста повече от това да открием една нова лаборатория, обрисуваме едно цяло ново начинание в региона на технологиите, уточни Тодоров. Впечатляващото са две неща - изкуственият разсъдък е на гребена на софтуерната вълна и несъмнено дълго време няма да слезе от водещата си роля, и ние демонстрираме нещо, за което се приказва в обществото у нас и по света – за тясната връзка сред бизнеса и науката, уточни той. Проф. Тодоров добави, че съдействието със международна компания като " Бош " дава нова вероятност на образованието в Технически университет - София. С новата компетентност развиваме една нова парадигма за повече планово насочено образование, за повече насочено към решения, които не са за през днешния ден, а са прицелени в това, което ще се случва на следващия ден, в това да сътворяваме експерти за България и за Европа, които да са конкурентни на международния пазар, на борбата за технологии, която сега се развива в целия свят, сподели Тодоров.

Заедно с бизнеса считаме, че за нас има единствено едно равнище - това е международното равнище и когато сме подкрепени от международна копания, ние сме два пъти по-уверени в това, сподели той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР