Иновативен метод за съвременно високотехнологично лечение на пациенти с болест

...
Иновативен метод за съвременно високотехнологично лечение на пациенти с болест
Коментари Харесай

Във варненската болница „Св. Марина“ вече лекуват Паркинсон с дълбока мозъчна стимулация

Иновативен способ за модерно високотехнологично лекуване на пациенти с болест на Паркинсон бе въведен в УМБАЛ „ Св. Марина “ Варна. Мултидисциплинарен екип от лекари извърши първата в болничното заведение дълбока мозъчна стимулация на пациент с напреднал етап на паркинсонова болест, оповестиха от болничното заведение за медиите. 

До момента общо трима пациенти със същата диагноза са минали през тази процедура в Университетската болница. Методът е подобаващ за приложение при съответни показания и при други две болести – дистония и есенциален тремор, посочи проф. доктор Силва Андонова –  Директор лечебно диагностична активност и Началник на Втора неврологична клиника  към УМБАЛ „ Св. Марина “ Варна. Постигнатите резултати от лекуването в международен мащаб демонстрират еднопосочно, че дълбоката мозъчна стимулация има значимо място при лекуването на редица хронични, инвалидизиращи болести и положения, както и голяма опция за бъдещо развиване.
Мултидисциплинарният екип от лекари, който прави процедурата по дълбока мозъчна стимулация е минал няколкократни образования в Inselspital Hospital в Берн, с която Медицински университет - Варна и УМБАЛ „ Св. Марина “ има дългогодишно съдействие. Въведени са специфични скали и протоколи, по които се правят оценка и включват пациентите, подобаващи за лекуване с дълбока мозъчна стимулация. С този новаторски способ клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „ Св. Марина “ Варна покрива цялата гама неврохирургични интервенции, които се вършат в света. Целта на екипа е да работи по водещите международни стандарти, като най – добър образец за клинична процедура.
Процедурата по дълбока мозъчна стимулация за лекуване на Паркинсон е характерен и многопластов развой. Първоначалната терапия на заболяването продължава от 5 до 10 години с лекарства и пациентите се повлияват доста добре. С времето болестта прогресира и медикаментите не работят задоволително дейно и това е момента, в който е най – добре да се премине към лекуване с дълбока мозъчна стимулация, декларира проф. доктор Явор Енчев – Началник клиника по неврохирургия. 
Методът включва имплантиране на електроди в мозъка на болния, които се водят подкожно до региона на подключицата, където се слага пейсмейкър. Той е източник на електрически импулси с избрана периодичност, които се подават към мозъчните структури, с цел да ги подтикват. По този метод незабавно след оперативната интервенция пациентът се усеща по – добре, недоволствата му понижават и симптоматиката се усъвършенства. От 2 до 4 седмици след интервенцията по имплантиране пациентът се хоспитализира още веднъж за програмиране и активиране на пейсмейкъра. Оперираният получава пациентски програматор, устройство за смяна на параметрите на електрическата стимулация и се образова да работи с него в домашни условия. Ефектът на самото устройство може да бъде регистриран няколко седмици след активиране на пейсмейкъра.
Паркинсоновата болест е обществено значимо заболяване, което води до инвалидизация на болните и прави живота им малоценен. Лечението на тази болест е от изключителна значимост за цялото общество. Благодарение на дълбоката мозъчна стимулация се усъвършенства качеството на живот на пациентите с невродегенеративни болести, те се усещат пълноценни, могат да се върнат към ежедневните си действия и работната си среда. Методът е желан, тъй като е сполучлив в избран стадий от развиването на заболяването и рисковете са сведени до най-малко.
От 2019 година НЗОК покрива изцяло скъпоструващите устройства за този тип лекуване на всеки пациент с напреднал етап на болест на Паркинсон и дистония.
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР