Iнженерите от университета Корнел в Ню Йорк може да са

...
Iнженерите от университета Корнел в Ню Йорк може да са
Коментари Харесай

Създадоха робот, който може да се самолекува при нараняване

Iнженерите от университета Корнел в Ню Йорк може да са на път да основат забележителна дарба за самолечение при роботите, заяви „ Дейли мейл “.

Експертите са основали робот, кадърен да открива по кое време и къде е бил развален и по-късно да се възвръща на място.

Малкият мек робот, който наподобява на четирикрака морска звезда, употребява светлина, с цел да открие промени по повърхността си, породени от порязвания.

След като откривателите пробиват единия му крайник, роботът съумява самичък да открие повредата и да заздрави разрезите.

„ Нашата лаборатория се пробва да направи роботите по-издръжливи и приспособими, тъй че да работят по-дълго и с повече благоприятни условия “, сподели професор Роб Шепърд от университета Корнел. Въпреки че не е нерушим, дребният робот с форма на морска звезда - единствено с към 13 см дължина, има свойства, сходни на човешката плът.

„ Не се лекува добре от изгаряния или от провали с киселина или топлота, тъй като това трансформира химичните му свойства “, отбелязва професорът и добавя: „ Ние обаче можем да свършим добра работа за лечение на порязвания. “

X-образният робот пълзи като морска звезда с помощта на сбит въздух, който се изпомпва през тялото му. Той е затрупан със пласт от самовъзстановяващи се датчици от оптични нишки, които, съчетани с LED светлини, са способни да откриват дребни промени по повърхността му. Във фиброоптичните датчици светлината от светодиод се изпраща през оптичен вълновод, който насочва светлинния лъч в избрана посока. Също по този начин в робота има фотодиоди, който откриват промени в интензитета на светлината, с цел да дефинират по кое време и къде материалът се деформира.

За действителния развой на укрепване учените употребяват полиуретанов карбамиден еластомер за създаване на неговата „ кожа “. Това е транспарантен и разтеглив материал, който включва водородни връзки. Когато се среже, оголените му страни стават химически реактивни, задействайки реорганизацията на взаимосвързани полимерни вериги, тъй че да заздравее.

В своите опити учените пробиват един от краката на робота шест пъти поредно, след което той съумява да открие повредата, да самоизлекува всеки прорез за към минута и да продължи да се движи.

Роботът може също по този начин самостоятелно да приспособява походката си въз основа на вредите, които е усетил, като „ реакцията на бягство на животните при заплаха “. Сега екипът желае да интегрира робота с логаритми за машинно образование, способни да разпознават разнообразни „ дактилни събития “, от които може да бъде развален.

Чрез самовъзстановяване роботите биха могли евентуално да ремонтират меки системи в избрани нападателни среди като скафандри, ударени от галактически парчета, или подводно водолазно съоръжение с нарушена целокупност.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2022/12/12/syzdadoha-robot-koito-se-samolekuva-sled-naraniavane.553572
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР