Инженерингова поръчка за проектиране, строителство и авторски надзор на национална

...
Инженерингова поръчка за проектиране, строителство и авторски надзор на национална
Коментари Харесай

Националната детска болница ще струва над 95 млн. лв.

Инженерингова поръчка за планиране, строителство и авторски контрол на национална многопрофилна детска болница разгласи здравното ведомство. Прогнозната й стойност е 79 535 000 лева без Данък добавена стойност (95,4 млн. лева с ДДС)
„ Тази болница няма да бъде на територията на Университетска болница „ Лозенец “, а ще бъде доизградена въз основата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „ Александровска “. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев на брифинг през месец декември.
През месец февруари Министерството на здравеопазването е упълномощило проучване на структурата, като заключението е, че градежът може да бъде завършен след строително-възстановителни действия.
След оглед на структурата са открити недостатъци като корозирала армировка и неосигурено бетонно покритие в сектори от стоманобетонните шайби, колони, греди и плочи – резултат от некачествено осъществяване и редовно оводняване.  Установено е също изменение в структурата и състава на бетона, десортиран бетон, съсъхвателни пукнатини.
Сегашният градеж се състои от два съществени 12-етажни корпуса и шест 3-етажни, всичките с два сутерена и фуги по сред си.
Общата разгъната застроена повърхност е 47 156 кв. м. Избраният реализатор би трябвало да реконструира съществуващата постройка и да построи два нови корпуса.

От изявлението на министър Ананиев през декември излиза наяве, че тази постройка преди години е проектирана по модел на детската болница „ Шнайдер “ в Израел и на болничното заведение в немския град Дюселдорф.
„ Надявам се при започване на лятото да стартираме действителното създаване на новата болница. Ще създадем цялостна организация, с цел да може тя да бъде подготвена най-късно доникъде на 2020 година “, уточни още той.
Пак тогава министърът пресметна, че при 500 лева./кв. м. при 40 хиляди кв. м. разгърната застроена повърхност строителните действия щели да костват към 20 милиона лв. Част от нужното съоръжение и здравна инсталация за новата детска болница ще пристигна от детските отделения и клиники в университетските лечебни заведения в София.
Частта от поръчката, касаеща планиране на капиталов план във етапи „ Идеен план “, „ Технически план “ и „ Работен план “, се финансира от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Тя е с планирана стойност 749 702 лева без Данък добавена стойност. За нея се изисква категорично в цялата документи да се слага логото на финансовия механизъм.
За строителство са предопределени най-много 78,8 млн. лева без Данък добавена стойност или 94,5 млн. лева с Данък добавена стойност . Средствата, както написа в документите, са обезпечени по реда на Закона за държавния бюджет.
В постройката би трябвало да се обособят клиники и отделения по: пулмология с 35 легла; функционално проучване на дишането; УНГ с 10 легла; детска очна клиника с 10 легла; неврология  с 22 легла; генетика с 20 легла; ендокринология и диабет  с 20 легла; ревматология  с 15 легла; гастроентерология  с 25 легла; нефрология  с 20 легла;  клинична хематология и онкология с 15 единични стаи; детска кардиология и кардиохирургия; кардиологично интензивно поделение с 10 легла; поделение по детска кардиология с 22 легла; клиника за интензивни грижи и реанимация с 40 легла; клиника по образна диагностика; трансплантационно поделение с 6 универсални бокса, незабавно отделение; операционен блок, приемно-консултативен блок.
Офертите ще се отварят на 21-ви август в Министерството на здравеопазването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР