Инженерингът - злини и благини Арх. Величко Куртев за инженеринга:

...
Инженерингът - злини и благини Арх. Величко Куртев за инженеринга:
Коментари Харесай

Инж. Димитър Попов: Инженерингът не е за знакови обекти

Инженерингът - несгоди и благини Арх. Величко Куртев за инженеринга: Визията за площада се сведе до цвета на плочките Доц. доктор инж. Методи Андреев: Инженерингът помпа корупцията

Инженерингът не би трябвало да се ползва за значими градски обекти, тъй като изпълнителят е и архитект. Каквото сервира, това ще е. Инженеринг се употребява единствено за икономисване на време, настояват специалистите.

" Когато става дума за публични здания и изключително за градския център, би трябвало да има минимум три-четири хрумвания, с цел да се избере най-хубавата. В случая с пл. „ Централен “ даже не е извършена необятна прокламация, полемика и обществено разискване. Фирмата, на която е предоставен инженеринг, слага града пред приключен факт, тъй като по този начин допуска тази форма на социална поръчка, при тези условия е подписан контракт ", счита Инж. Димитър Попов. Той е един от създателите на Общия организационен проект на Пловдив, признат през 2007 година.

Подобно мнение споделя и кметът на регион " Южен " Борислав Инчев. Според него законът за публичните поръчки позволява тази процедура, само че е за предпочитане да се изготви план и едвам по-късно да се търси реализатор. Това е по-добър метод за реализацията на един обект, тъй като при правене на план се отстраняват всички опасности и наложително се прави количествено-стойностна сметка. Когато се знае какъв брой средства са нужни за обекта, по-ясна е процедурата за избор на реализатор.

Обикновено инженеринг се ползва, когато се бърза с един или различен обект. Но в случай че общинското управление авансово дефинира целите в капиталовата политика за идващите няколко години и авансово приготви планове, няма да поражда нужда да бърза и надлежно да прибягва до процедурите с инженеринг, твърди Инчев.

" Откакто съм кмет на региона, не е упълномощил нито един обект на инженеринг. При нас първо се вършат планове, в това число за паркинги и детски площадки, и едвам откакто се пресметна цената, преценяме дали има средства и разгласяваме поръчка за строител ", изяснява Борислав Инчев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР