Инженери и учени от компанията Google създадоха прототип на универсална

...
Инженери и учени от компанията Google създадоха прототип на универсална
Коментари Харесай

Универсален квантов компютър от Google


Инженери и учени от компанията Гугъл сътвориха първообраз на универсална система за квантови калкулации, която работи с помощта на композиция от свръхпроводници и по този начин наречените адиабатични квантови системи, излиза наяве от публикация, оповестена в изданието Nature.

„ Ако се добави към тази система механизъм за промяна на грешките, то тогава нашият метод разрешава да се сътвори повсеместен логаритъм, който ще стане основа за безкрайно мащабиран квантов компютър “, споделя Алиреза Шабани (Alireza Shabani) от Гугъл.

Квантовите компютри съставляват изчислителни устройства, чиято мощ нараства по експоненциален метод с помощта на потреблението на законите на квантовата механика в тяхната работа. Всички сходни устройства се състоят от кюбити – кафези за памет и по едно и също време примитивни изчислителни модули, способни да съхраняват в себе си по едно и също време и нула, и единица.

Днес съществуват два съществени метода към създаването на сходни устройства – типичен и адиабатичен. Привържениците на първия от тях се пробват да основат повсеместен квантов компютър, чиито кюбити се подчиняват на разпоредбите, по които работят нормалните цифрови устройства.

Работата с сходно изчислително устройство в идеалния случай не би трябвало да се отличава мощно от ръководството на нормалните компютри.

Така наречените адиабатични квантови компютри употребяват аналогов метод към ръководството на държанието на кюбитите. По същност в такова устройство тяхното взаимоотношение се „ дирижира “ не от учени или уреди, а от силите на природата. Подобни изчислителни системи се основават много по-лесно, само че те работят относително постепенно и извънредно мъчно може да се приспособят за решаването на нетипични за тях задания, както и да се усилят техните размери и мощ.

Инженерите и учените от Гугъл под управлението на Шабани са разкрили метод да обединят плюсовете на двата метода, като „ цифровизирали “, както се показват самите те, адиабатичната квантова изчислителна система. Техният квантов компютър се състои от девет кюбита и към хиляда квантови логичен вентила, които задават положението на тези кафези за памет и ръководят тяхното държание и „ взаимоотношения “ посред им.

Ролята на кюбити играят неголеми линии от свръхпроводници във тип на кръстове, които са съединени между тях с пръстени от специфични феромагнитни и антиферомагнитни материали. Ролята на логичен вентили играят специфични излъчватели на микровълново излъчване. Като трансформират ситуацията на тези вентили, учените могат гъвкаво да задават логаритъма на работа на изчислителната система и да трансформират нейното устройство, без да внасят промени на „ желязно “ равнище.

Използвайки тези вентили, чиновниците на Гугъл са събрали в този квантов изчислител системи от три, шест, седем, осем и девет кюбита, решаващи разнообразни задания и ползващи разнообразни логаритми за търсене на отговор. Както се надяват откривателите, основаната от тях система ще стане основа за универсални квантови компютри на бъдещето, което ще разреши на Гугъл да стане водач в тази сфера.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР