Инженер Веселин Чипев е почетен консул на Молдова в България.

...
Инженер Веселин Чипев е почетен консул на Молдова в България.
Коментари Харесай

Инж. Веселин Чипев подкрепи благородна кауза

Инженер Веселин Чипев е почетен консул на Молдова в България. Учредител е и е ръководител на " Българо-молдовската търговско-промишлена камара " - съдружие с нестопанска цел и в социална изгода. Награден е от министър-председателя на Молдова Павел Филип за огромните му заслуги в дипломацията с Орден I степен на държавното управление на Молдова. Удостоен е и с почетното звание " Доктор хонорис идея " от Европейското висше учебно заведение по стопанска система и мениджмънт в Пловдив, чийто център за кариерно развиване реализира голям брой практики и стажове в действителна среда в бизнес структурите на инж. Чипев. Те включват компании в хотелския бизнес, в производството и в мениджмънта. 

- Г-н Чипев, какво Ви накара да подкрепите идеята на сдружението  " Деца с онкохематологични болести "?  

- Понякога се случва нещо да допре душите ни, когато минимум чакаме. Това беше възприятието, което ме връхлетя, до момента в който гледах репортаж за десетгодишната Мадлен на едно фамилно събиране. Баща съм, и мога да си показва какво значи за едно малко момиче да се раздели с обичаните си кукли, които е събирало с години. За него това е богатство, несъизмеримо и с най-голямото положение, насъбрано от някой възрастен. Въпреки това детето беше готово да се раздели с тях, с цел да помогне на други деца, които страдат от най-страшните заболявания на нашето съвремие.  

- Мислите ли, че българите умеят да бъдат положителни и състрадателни към непознатото злощастие?

- Забелязал съм, че елементарните хора са по-склонни да оказват помощ, даже с дребното, което имат. Повечето предприемачи, улисани в амбициозните си планове и безкрайните задължения, свързани с тях, като че ли сме склонни да не виждаме, че има хора, които в действителност се нуждаят от помощ. А в тази ситуация става дума за деца, които страдат от доста тежки болести, изменящи напълно живота им. Това е извънреден стрес освен за тях, само че и за родителите им, които също се нуждаят от съпричастност в такива моменти. Това е повода да не мога да остана безразличен и да поддържа каузата  на сдружението. 

- Какво друго смятате, че забравяме в напрегнатото си ежедневие?  

- Когато съзнавам нечовешкото тестване, на което са подложени децата с тежки болести, ми се желае да се вглеждаме по-често в нашите. Да имаме повече време за тях, да ги изслушваме, да ги разбираме и да ги обичаме. Но не като ги засипваме със скъпи дарове - дежурното опрощение на постоянно заетите родители, трансформирайки ги в елементарни потребители. Защото в случай че Мадлен не беше възпитана от любещи родители, надали би имала очи за непознатото злощастие.

Сдружение с кауза 

Столичният център за обществена рехабилитация и интеграция на деца с онкохематологични болести, намиращ се в непосредствена непосредственост до Клиниката по детска клинична хематология и онкология към болница  " Царица Йоанна - ИСУЛ ", отваря порти на 15 февруари 2013 година. Но преди този момент концепцията за основаването му сплотява четири майки -  Маргарита Борисова, Петя Александрова, Симона Караиванова и Теодора Арменкова, които са минали през огромното тестване да се сблъскат със страданието на личните си деца и да осъзнаят идеята си.  През 2010-а те основават сдружението " Деца с онкохематологични болести ", чиято цел е да работи с дребните пациенти и техните фамилии за възстановяване на обществената им акомодация по време на лекуването и за превъзмогване на прочувствените последици от заболяването. Иначе казано - да им обезпечат помощта, която самите те не са получили. 

Започват с две стаи, напълно на доброволни начала.  Днес центърът разполага със стая за игри за най-малките, с кабинет за психическа терапия, с креативна работилница и компютърна зала с библиотека. Услугите в заведението се дават безусловно гратис. 

Вече четири години децата с онкохематологични заболявяния в България имат опцията да се потопят в невероятната атмосфера на летните лагери. Организаторите споделят, че децата, които са от цяла България, чакат това събитие цяла година. Въпреки  че множеството се познават и контактуват между тях, лагерите са единственото място, където се събират всички дружно. Досега домакини на летните завършения са били Девин, Банско, Ловеч и Рибарица. 

През 2013-а сдружението за пръв път получава покана за присъединяване на деца с завършило лекуване в Световните " Игри за спечелили " в Москва, проведени от съветския благотворителен фонд " Подари живот ". Мотото на събитието " След историята на заболяването стартира историята на успехите " е задоволително красноречиво. Любопитно е, че участниците се стичат на софийското летище от цялата страна, само че безусловно за минути се трансформират в тим. От Москва се връщат сплотени и обичащи се. 

Тази година ще се запомни с рекорния брой на участниците -  над 520,  от 15 страни. Както и с обстоятелството, че средствата за пътуването и екипите им са обезпечени от ултрамаратонеца Красимир Георгиев, който тича благотворително на пътека в продължение на 36 часа в столичния Сити център. 

От самото си основаване сдружението има една огромна цел - построяването на първия в България оздравителен център за поддръжка на деца с онкохематологични болести и на техните фамилии, в който те ще имат опция да изминат пътя до цялостното им излекуване. След безкрайни спънки и чиновническо безсърдечие, които за жалост съпровождат и най-благородните каузи  у нас, на 27 март 2018-а бе подписан контракт за европейско финансиране  по Мярка 7.2.  от " Програма за развиване на селските региони ". Финансирането по тази програма  ще спомогне за реализацията на плана. Центърът ще разполага със седем еднофамилни къщи, административна постройка със зали за занимания и трапезария,  басейн и място за уединение.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР