Инж. Симеон Славчев: Водата в столицата е сред най-качествените в

...
Инж. Симеон Славчев: Водата в столицата е сред най-качествените в
Коментари Харесай

Три общински комисии инспектираха вододайната зона на София

Инж. Симеон Славчев: Водата в столицата е измежду най-качествените в страната и е годна за ежедневна приложимост.

Три комисии на Столичния общински съвет организираха изнесени съвещания на язовир Искър. Общинските съветници, които са членове на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне, на екологичната и по сигурност стигнаха до язовирната стена на Искър. Те инспектираха вододайната зона и влязоха в лабораторията, където се проучва водата, която пият столичани.

Въпреки, че са общински съветници те минаха наложителния надзор и през всички ограничения за сигурност, с цел да бъдат позволени в питейната зона. В радиус от километър тя непрекъснато се охранява от полиция и жандармерия, удостовери зам.-председателят на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно обмисляне инж. Симеон Славчев.



" Тук на място пихме от водата, която доближава до всички столичани. Флуоридите в нея са 20 пъти под нормата, водата е с ниско солево наличие и е годна за ежедневна приложимост, в това число и от деца. Тя се подрежда измежду най-качествената вода в България ", съобщи инж. Славчев.

След като се увериха, че зоната е измежду най-охраняваните обекти, общинските съветници влязоха и в лабораторията в изпитателния комплекс в Бистрица. Преди това те бяха облечени в особено облекло.



" Запознахме се с целия развой на пречистването на водата, взимане на проби, на разбор и достигането до потребителите. Уверихме се, че в лабораторията разполагат с инсталация от най-новите технологии. Лабораторията на " Софийска вода " е акредитирана по БДС EN ISО/IEC 17025 и има документ, публикуван от Българска работа за акредитация, а като вододайна зона язовир Искър е най-охраняваният в България ", изясни инж. Славчев.



Концесионерът Софийска вода е заречен, че общинските съветници на всеки три месеца могат да посещават язовира и лабораторията, с цел да се уверят сами в качеството на питейната вода в София.

Преди месец народен представител спекулира с чистотата на водата в столицата и се сътвори суматоха. Тогава изказванията му бяха опровергани от Софийска вода и Столична община, само че останаха и подозрения. Днес ние се уверихме, че водата, която пием в София е с едни от най-хубавите индикатори в страната ", заключи инж. Симеон Славчев.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР