Инж. Ростислав Петров е председател на Българската асоциация на сертифицираните

...
Инж. Ростислав Петров е председател на Българската асоциация на сертифицираните
Коментари Харесай

Шефът на етичните хакери обясни как за секунди се хаква телефон

Инж. Ростислав Петров е ръководител на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери. Той ще е един от преподавателите в новата магистърска стратегия по киберсигурност, която започва в ПУ "П. Хилендарски ".

Експертът се занимава с компютърна сигурност още от ученическите си години, като неговото занимание се трансформира в работа.

Учил е КСТ в Техническия университет, след което продължава и второто си висше обучение в Лондон, където се сертифицира и като CEH - Certified Ethical Hacker, а на по-късен стадий става сертифициран учител на етични хакери със световнопризнатия документ на EC-Council -Certified EC-Council Instructor - CEI.

Ростислав Петров е учител по киберсигурност и етично хакерство с над 20 години опит в сферата, също по този начин е създател и на E.H.U. - Ethical Hacking University of Bulgaria. Автор е на учебника “Основи на етичното хакерство”.

Зад гърба си има редица самопризнания за принос в киберсигурността на държавни и частни предприятия. Сред достиженията му е откриването на дупка в сигурността на една от най-известните антивирусни стратегии в света - Avast през 2015 година, а през 2018 година открива накърнимост в програмен продукт на една от най-големите компании за криптиране и сигурност на данни - Locklizard, написа "Марица ".

- Г-н Петров, Вие сте един от преподавателите в новата магистърска стратегия по киберсигурност в ПУ "Паисий Хилендарски ". Кое е неповторимото в това образование?
- Уникалното е, че в тази стратегия е включена и самодейната киберсигурност, или етичното хакерство. Това го няма в другите университети до този миг.

При киберсигурността се правят избрани ограничения за противопоставяне като слагане на антивирусна стратегия, защитна стена и други. Оттук нататък към този момент влизаме в самодейната киберсигурност, която включва и хакването на тези системи. При етичното хакерство самичък си тестваш системите, на които си направил отбрана, виждаш къде са дупките и успяваш да ги затвориш, което е най-новото в образованието.

- Колко са сертифицираните етични хакери в асоциацията ви?
- Засега сме малко, броим се на пръсти. Сертифицираните етични хакери са 10-15 индивида. Има и още няколко, които не са сертифицирани при нас. Затова направихме асоциацията, с цел да отделим сертифицираните от несертифицираните хакери. Иначе казано - читавите от тези, които не са потвърдени.

Вече всяка втора академия стартира да предлага сходни курсове. Ние обаче не считаме, че всеки е подобаващ за подобен учител. А и не всеки може да стане хакер, тъй като не е подготвен както би трябвало.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР