Инж. Росен Костурков е водач на листата на „Продължаваме промяната”

...
Инж. Росен Костурков е водач на листата на „Продължаваме промяната”
Коментари Харесай

Инж. Росен Костурков: Образованието е основна отправна точка...

Инж. Росен Костурков е лидер на листата на „ Продължаваме промяната” в Пловдив-област и трети в листата на Пловдив-град.

- Г-н Костурков, във Вашата акция извеждате като главен приоритет построяването на качествено образованието на национално и локално равнище.

- За нас от „ Продължаваме промяната “ образованието е съществена насочна точка за бъдещото развиване на нацията. Затова сме си сложили за цел да градим качествено обучение и да подобряваме просветителната инфраструктура, с цел да могат всички деца да приключват учебно заведение без потребност от частни уроци.

- Как наподобяват нещата в Пловдив и района?

- По данни на „ Инвестиционна дестинация Пловдив “ в индустриалните зони във и към гр. Пловдив работят близо 19 000 техници, 27 000 квалифицирани индустриални служащи и 36 000 оператори на машини. Т.е. при общо към 80 000 работни позиции в изискванията на съвременна индустриална среда се изисква просветително равнище - приблизително професионално със характерни познания и умения от заемащите ги.

В същото време 29-те професионални гимназии в региона приготвят единствено към 2000 възпитаници годишно по всички професионални посоки.

Поради конкуренцията с профилираните гимназии и общообразователните учебни заведения ползата към професионалните гимназии, които приготвят възпитаници за специалности като машинен механик, машинен оператор, машинен механик и други, последните години понижава и с дребни изключения професионалните гимназии в тези посоки изпитват усложнения в реализиране на приема по тези професионални посоки и новоприетите възпитаници са главно от ромската общественост или такива в затруднено състояние. Например при Средно учебно заведение " Свети свети Кирил и Методий " 100% учениците са от ромски генезис от с. Калековец и близките села; Проф. гимназия по ​машиностроене, гр. Пловдив -отново 100%; ПГМТ “Проф. Цветан Лазаров”-гр. Пловдив - повече от 50%.

От друга страна, тези гимназии изпитват усложнения в осъвременяване на материално-техническата си образователна база и осъвременяване на знанията и уменията на преподавателите в тях, което рефлектира върху слабата подготовка на учениците. Програмите за рационализация на материалната база на професионалното обучение в общия случай са неефективни от позиция на размер на финансиране и целенасоченост на закупеното съоръжение (масово се утвърждават планове, включващи компютърна техника и интерактивни софтуери, без действителна практическа устременост, едра земеделска техника, даже автомобилна техника за образователни коли). Реалното присъединяване (във тип на съфинансиране) на бизнес организациите е в огромна степен проформа и те не могат или не желаят да въздействат върху избора на съоръжение.

- Как виждате посоката за решаването на тези проблеми?

- Имаме три доста ясно дефинирани казуса. Незадоволена потребност от задоволително квалифицирана работна ръка за модерните индустриални предприятия в района, което принуждава работодателите да организират спомагателни образования за базисни знания по технологиите, които се употребяват при тях, което постоянно е неприсъща активност за предприятието - това е първият проблем.

Вторият проблем, който се откроява, е обвързван с модернизиране на материално-техническата база на професионалните гимназии заради недобрата връзка с действителната промишленост. Проблеми с подготовката на преподаватели за работа в съвременна образователна среда е третият главен проблем.

Посоката, която би трябвало да се следва, е преди всичко в основаването на интерес у децата към техническите науки. Това може да стане да вземем за пример с възобновяване на Станцията за младите техници, в която да се вършат кръжочни занимания за децата от 1. да 7. клас, които ще са безвъзмездни. Осъвременяване на материалната база и образователните стратегии на техническите професионални учебни заведения е идващият значим миг. Техническата база в учебните заведения би трябвало да бъде определяна от действителните индустриални предприятия, за подготовка на качествени механически фрагменти, които да бъдат гръбнакът на промишлеността. И на последно, само че не по значимост, място е привличането на нови млади учители, като докторанти от висши образователни заведения и чиновници от индустриалните предприятия.

ВИЗИТКА

Росен Костурков е управител и бизнесмен. Той има 25-годишна кариера в промишлеността, основател е на Центъра за професионално образование „ Тракия “ към Тракия ​икономическа ​зона - първия по рода си в страната обучителен център, обслужващ бизнеса в промишлен парк, отворен план, в който сътрудници са водещи в региона си индустриални предприятия.

В момента Костурков работи интензивно по възстановяване и възобновяване на междинното професионално обучение в област Пловдив посредством включване на индустриалните предприятия и преподаватели от висшите образователни заведения в образователния развой на междинните учебни заведения. Участва и в екипа, разрастващ „ новото потомство “ въглеродно-неутрални индустриални паркове към Тракия ​икономическа зона.

Росен Костурков е основател, началник и участник на редица планове с интернационално присъединяване и финансиране в региона на обезпечаване на достъп до съвременна просветителна среда за възпитаници от уязвими групи, присъединяване на индустриалния бизнес непосредствено в образователния развой, основаване на новаторско образователно наличие взаимно с промишлеността и създаване на мултинационална магистърска стратегия „ Ресурсна успеваемост на индустриалните предприятия “ с 4 университета от България, Германия, Румъния и Северна Македония.

Костурков е приключил Образцова ​математическа гимназия в Пловдив с отличен триумф, след което придобива магистърска степен инженер Електроника/​оптикоелектроника и лазерна техника към Технически университет-София, филиал Пловдив. В момента е докторант към УХТ-Пловдив, катедра АИУТ, с тематика на дисертационния труд в региона на енергийната успеваемост на индустриалните предприятия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР