Инж. Петко Стоев мечтае да създава роботи, които да са

...
Инж. Петко Стоев мечтае да създава роботи, които да са
Коментари Харесай

Наш инженер изобретил робот рехабилитатор: Винаги ме е вълнувало как машините могат да отнемат бремето на хората

Инж. Петко Стоев мечтае да основава роботи, които да са в помощ на хората. Така основал рехабилитационен робот, който да взе участие във възобновяване на прекаралите инсулт или произшествия, описа българинът в предаването " Твоят ден " по БТВ:  

" Винаги ме е интересувала връзката сред машините и хората и по какъв начин машините могат да лишават бремето на хората, с цел да живеят те по-комфортен живот. Това, което се зарежда в ранна детска възраст, дефинира значително нашия път в живота. 

Детските ми мемоари са по какъв начин си играя с конструктори и върша някакви причудливи форми и стартирам на база на въобръжението си да споделям - това ще е тази машина, тя ще работи по този и този метод. Родителите ми са в техническата сфера и ги карах да им презентирам плановете си. Благодарение на тяхната поддръжка и играчките, които ми даваха, моето въображение се канализира в тази посока и се появи желанието ми да оказвам помощ на хората. 

Мислил съм по какъв начин може да се оказва помощ на хората с тежки контузии в по-утопичен вид. Роботизирани протези, които дават пълноценна опция да живееш живота допреди случая. Вече има такива роботизирани протези. 

Рехабилитационния робот ми хрумна, когато един мой близък претърпя тежък случай. На рождения си ден се оказа в Пирогов. Аз бях наблюдаващ на процедурите за рехабилитация, хората трябваше да се преценяват с графици, капцитет на лечебни заведения, и взех решение че с подобен тип устройство е належащо да се подкрепят възрастните. Създадох рехабилитационен робот екзоскелет - устройство, което се поставя по пациента с концепцията да обхване цялото тяло. Ползва се след инсулт, след строшаване на ръце. Има разлики сред парализи и парези. Ако е прекратена опцията за възобновяване, няма да помогне, само че в случай че има опция, това дава решение на доста проблеми. "  
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР