Инж. Марин Младенов е управител на фирма за строителен надзор

...
Инж. Марин Младенов е управител на фирма за строителен надзор
Коментари Харесай

Инж. Марин Младенов: В Общината действат на тъмно за уличнот...

Инж. Марин Младенов е шеф на компания за строителен контрол " Кима Консулт " ЕООД. В интервала 2008-2012 година е основен секретар на Камарата на инженерите в капиталовото планиране (КИИП). През 2012-2016 година е ръководител на КИИП - Регионална гилдия Пловдив.

- Г-н Младенов, преди 5-6 години пловдивчани се радваха на новото LED осветяване по актуализирания тогава бул. „ Васил Априлов”. Може ли да „ обзаведем “ целия Пловдив с такива лампи?

- Да се подмени цялото осветяване на града с LED, е неуместно. Това са над 20 000 улични осветителя. LED лампите са съвременно решение, само че с изключение на тяхната замяна би трябвало да се реконструира и цялата подземна кабелна мрежа. Мисля, че сега няма експерт, който да се наеме да направи пресмятане какъв брой ще коства на Общината всичко това. Дори в случай че в сметката влизат единствено по-големите пловдивски улици и булеварди.

Градът беше в сходна обстановка през 1999-а. Тогава за Европейския месец на културата единствено за 6 месеца от дружество „ Електроснабдяване” благодарение на Общината бе сменено цялото осветяване на града с живачни и натриеви лампи. Похарчиха се към 350 000 лева и по този начин, преди на мода да излязат светодиодните, или така наречен LED (светодиодни) лампи, градът се „ обзаведе” с жълтите лампи - натриевите лампи с високо налягане, които и през днешния ден се виждат по доста от улиците. Те понижиха най-малко 4-5 пъти сметките на Общината, само че през днешния ден този вид енергоспестяващо осветяване напълно не е най-хубавото за града.

- Кой носи виновността за неприятно осветените ни улици?

- Общината е тази, която би трябвало да зададе разпоредбите, а всички останали да се преценяват с тях. Затова мисля, че първо е добре на общинско равнище да се одобряват характерни правила за планиране, осъществяване и употреба за уличното осветяване. Второ, да се направи указател на уличното осветяване, основан на настоящия Общ организационен проект на града. Имаме идеална електронна карта на града и върху нея би трябвало да се нанесат стълбовете, всяка касетка за ръководство, да се сложат номера на стълбовете и всичко ново да се отразява. Тогава ще се знае еди-кой си дирек се е наклонил и незабавно някой отива да го оправи.

Само по този метод уличното осветяване ще се поддържа непрекъснато и това ще има резултат върху пешеходци и водачи.

Имам още едно предложение към градската администрация - да се сътвори център за уличното осветяване, сходен на този, който ръководи светофарите в града. Дори да се създаде стратегия за актуализация и рационализация на осветлението в града - улично, парково. Смятам, че експертите от Камарата на инженерите, както и тези от Пътно ръководство и Пътна полиция могат сполучливо да вземат участие в процеса и да го подкрепят.

- Как се избира уличното осветяване, от какво зависи то?

- Тук правилото е уличното осветяване да се избира съгласно типа на пътното платно. От него зависи какви количествени индикатори за осветеност се гонят. Едни лампи са подобаващи за кварталните улици, други - за булевардите, и трети - за тези от тях, които са част от републиканската пътна мрежа.

Друг фактор при избора е икономичността. Само че да не вършим главната неточност - да е по-евтино!

Ето, резултатът на новите LED лампи е забележим - имаме относително понижени разноски за еленергия, макар по-високата първична инвестиция. Другият им плюс е, че те имат по-висок светлинен рандеман и 7-10 пъти по-дълъг живот от елементарните лампи.

LED лампите имат над 100 000 часа живот - това са повече от 10 години. Само че при тях има една специфичност - цветната температура, която прави по този начин, че лампата да свети в бяло, стигащо до синьо. Това значи, че цветната им активност е доста висока и неудобството е, че това претрупва човешкото око, което е нездравословно. Шофьорът би трябвало да вижда светлината, не лампата.

- Кога се получава този недостатък?

- Когато се слагат най-евтините LED лампи - те са едно пластмасово тяло с преобразувател, също са LED, само че са нездравословни. Затова предлагам осветителните тела да се избират по-внимателно, т.е. да са с подобаваща цветна температура и да обезпечават отбрана на водачите против заслепяване.

Проблем е, че в Пловдив към момента всеобщо се употребява и така наречен осветително тяло „ кълбо “. То е на ниска цена, има го на множеството дребни улици, само че е едно от най-неефективните. 60-65 % от светлината му отива, с цел да свети на дърветата, фасадите на постройките и нощното небе. Светлината би трябвало да се насочва надолу, с цел да освети тротоара или алеята и улицата. Наличните „ топки” за осветление на улиците наложително би трябвало да се подменят.

- Вече сменихме часовника и това евентуално пообърка графика по пловдивските улици. Как можем хем да икономисваме от тока, хем улиците ни да са осветени и рано заран, и вечер, когато стават огромна част от пътнотранспортните катастрофи?

- Важен миг в уличното осветяване е по какъв начин се ръководи то, т.е. по кое време се включва и изключва, с цел да няма преразход на сила.

Старите пловдивчани евентуално си спомнят, че преди време част от уличното осветяване се е включвало ръчно. Днес това ръководство в по-голямата си част е автоматизирано благодарение на часовникови механизми с астрономическа шайба, инсталирани в електрическите табла до трансформаторните постове и касетките за електрозахранване и ръководство на уличното осветяване.

Техниката се развива и към този момент има даже годишно настройвани часовници. Те са с 365-дневна конфигурация, не са скъпи и могат да се инсталират в касетките, които контролират ръководството на уличното осветяване. Варна, отчасти Бургас и Стара Загора към този момент всеобщо употребяват това изобретение. А апропо, то от дълго време е нещо всекидневно за множеството европейски градове, само че Пловдив още веднъж изостава.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР