Инж. Любомир Спасов е изпълнителен директор на ТЕЦ Бобов Дол

...
Коментари Харесай

Любомир Спасов: Заменяме въглищата със слама, затова замърсяваме по-малко

Инж. Любомир Спасов е изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа " Бобов Дол " от октомври 2020 година, като задачата му е да реализира цялостна екологична промяна на сдружението. Работи в областта на енергетиката от над 10 години. Близо 4 години е бил изпълнителен шеф на " Топлофикация Перник ". Публикуван преди седмица разбор на интернационалната журналистическа организация за следствия против корупцията и проведената престъпност (OCCRP) сподели, че след промяна на верифициращата компания през последните две-три години Топлоелектрическа централа " Бобов дол " регистрира доста намаляване на CO2 излъчванията. И се твърди, че това е тип операция, която цели да се избегне заплащането на квоти. Как ще коментирате това следствие?
Смяната на верифициращата компания е подбудена от това, че ние търсим услугата да бъде осъществена бързо, качествено и допустимо най-евтино. Всяка година изследваме пазара и когато намерим някой, който предлага по-добри условия - избираме него.
Колко тъкмо е безценен този отчет?
- От порядъка на десетки хиляди. Така че съответната компания ( " ДЖИ ЕМ АЙ Верифай " - бел. ред.) е определена посредством събиране на предложения.
Тази година отново ли ще работите с нея?
- Още не е решено.
А по какъв начин обяснявате понижените излъчвания, които " ДЖИ ЕМ АЙ Верифай " стартира да регистрира в Топлоелектрическа централа " Бобов дол "?
- Понижението на излъчванията в действителност идва оттова, че през последните три-четири години започнахме съществено да допълваме енергийния микс от въглища с други типове горива и с технологии, които водят до огромно намаление на емисионните фактори. Едно от нещата, които сме създали, е, че към този момент използваме големи количества биогорива.
Капитал - брой 31 Каква тъкмо са тези биогорива?
- Основно става дума за плява, а когато има опция, и дървесен чипс. Те са с нулев емисионен фактор и когато заместваме въглищата с такива горива действително понижаваме общото количество CO2 излъчвания на централата. Освен това въглищата, които употребяваме, са с 1100 - 2000 калории, до момента в който сламата е с 3500 - 4000 калории. Тоест заместването на единица размер е две към едно при получената топлота.
А от кое място осигурявате тези биогорива?
- Купуваме от цялата страна. Дори сега, в случай че отидете в централата, ще видите поредност от тирове със плява.
Излиза ли сметката при тези разноски за превоз и въпреки всичко покупката на самата суровина?
- Излиза, тъй като CO2 излъчванията са към 55 евро/тон и ще продължат да нарастват.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР