Инициирам създаването на експертен съвет за интеграция на информационните ресурси,

...
Инициирам създаването на експертен съвет за интеграция на информационните ресурси,
Коментари Харесай

Министър Георги Тодоров: Инициираме експертен съвет, с участие на браншови организации и НПО, с фокус киберсигурност

„ Инициирам основаването на експертен съвет за интеграция на осведомителните запаси, с фокус киберсигурност, с необятно присъединяване на браншови и неправителствени организации. " Това разгласи министърът на електронното ръководство Георги Тодоров по време на среща в МЕУ, с представители на бизнеса. „ Плуваме в една лодка, всеки със свое весло, само че посоката е една - държавната администрация не може без помощта на браншовите организации и тяхната експертиза в киберсигурността. Всички осъзнаваме, какъв брой е значима киберсигурността и какъв брой старания би трябвало да поставяме, с цел да се защитим от злоумишлени дейности, добави министър Тодоров. Той прикани представителите на ИКТ сектора, да вземат участие интензивно при подготовката на нормативни актове в областта на киберсигурността, както и да споделят опит и положителни практики по тематиката.

„ Месецът на киберсигурността завърши, само че Министерство на електронното ръководство продължава с начинания, свързани с информираността и предприемане на съответни и бързи дейности във връзка с цялостната отбрана на страната ", съобщи заместник-министърът на електронното ръководство Атанас Мазнев. Той акцентира, какъв брой е значимо да се разбере, че вложенията в киберсигурността не са безсмислени и водят до по-голяма добавена стойност за бизнеса.

„ Иновациите не чакат избори. Публичните институции и бизнесът би трябвало да работят всекидневно ", сподели заместник-министър Благовест Кирилов. По време на срещата, той показа резултатите от извършената през октомври анкета на тематика „ Киберсигурност ". Трябва да продължим съдействието и да организираме сходни анкети по браншове, с цел да си бъдем потребни един на различен, добави Кирилов. Той изнесе притеснителни данни от анкетата, съгласно които не дребна част от компаниите не знаят дали са имали проблеми с киберсигурността и прикани бизнеса, да обърне съществено внимание на образованията и подготовката на специалисти по тази тематика. Министерство на електронното ръководство е готово да се включи в действия, с които можем да бъдем потребни, с цел да реализираме общо равнище на киберзащита, акцентира заместник-министър Кирилов.

„ Най-големият проблем за промишлеността е дефицитът на квалифицирани фрагменти и това е освен местен, само че и световен проблем. Това сподели Националният координатор по киберсигурността и шеф на дирекция „ Мрежова и осведомителна сигурност " в МЕУ Петър Кирков. Той уточни няколко посоки, по които министерството работи за възстановяване на работата с бизнеса - приготвя се план на правила, с които Националният екип за реакции при произшествия в киберсигурността може да е в ролята на посредник, при откриване на уязвимости в разнообразни организации, които са в обсега на Закона за киберсигурност. Очакваме напълно скоро да бъде оповестена Директивата NIS 2, с която се уголемява обсега на засегнатите браншове и санкциите, стават в същия режим, в който са по GDPR, като % от оборота. Целта на глобите е, да имат мотивиращ резултат за бизнеса, с цел да се съблюдават ограниченията за мрежова и осведомителна сигурност ", добави още Кирков. Той уточни, че още при започване на 2023 година МЕУ ще транспонира тази Директива в Закона за киберсигурност.

По време на срещата, представители на браншовите организации изявиха подготвеност да се включат с експертиза при подготовката на политики и регулации, като да вземем за пример тези, свързани с изкуствения разсъдък, както и поддръжка на разнообразни начинания на държавно равнище в областта на киберсигурността. Бизнесът насочи предложение към МЕУ да се включи в Общността на общностите, работещи по тематиката за киберсигурността и нейното разпространение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР