“ инициира експертна дискусия на тема Националната детска болница в

...
“ инициира експертна дискусия на тема Националната детска болница в
Коментари Харесай

Христо Иванов: Всички трябва да се обединим в името на приоритета “деца”

“ ” инициира експертна полемика на тематика „ Националната детска болница в България в подтекста на положителните европейски и международни практики “, която се организира в Народното събрание. Целта беше да очертаят наложителните стъпки, които ще подсигуряват на лекарите, децата-пациенти и родителите им качествено детско опазване на здравето и същинска национална педиатрия.

Участие взеха представители от “Демократична България ” и на разнообразни парламентарни групи, служебният министър на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова и шефът на " Административно-териториално устройство " към Министерство на регионалното развитие арх. Пенчо Димитров. Присъстваха и български и задгранични специалисти, взели участие в планирането и построяването на болнични комплекси в Германия, Франция, Дания, Италия, Испания, Монако и Англия. Те показаха положителните европейски практики, включващи всички наложителни стадии - от предпроектното изследване до дизайна при основаването на детска болница.
 Христо Иванов: Оставаме разполагаем, само че отговорността си е на Има Такъв Народ Христо Иванов: Оставаме разполагаем, само че отговорността си е на Има Такъв Народ
Предстои ни председателски съвет на Демократична България и ще преценим идващите ни стъпки. Нагласата ни е да участваме в тази среща с " ИТН "...

Съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов съобщи, че макар политическите разделения на парламентарни групи, всички би трябвало да се обединят в името на целта “деца ”. “Много е елементарно тематиката с детската болница да бъде сведена до един имот, една разрушена постройка, един контракт, едни 100 млн. лв., една социална поръчка. Но огромният въпрос, за който тази тематика е лакмус, е може ли България да си сложи за цел политиките да се вършат предвид на целта България да стане в действителност едно положително място за развъждане на деца ”, сподели Иванов. Допълни, че в случай че се реализира единодушие към подобен приоритет, той да може да мине през бюджета и през Народното събрание.

Депутатът от “Демократична България ” доктор Таня Андреева, която от години е ангажирана с идеята за същинска детска болница, даде обещание, че ще работи за основаването на подкомисия на здравната комисия. Тя ще упорства за полемики и напън върху институциите. “Аз съм тук в Народното събрание, с цел да може тази идея да се осъществя и с цел да може в действителност някой ден да сме горди, че имаме за децата си най-хубавата детска болница и опазване на здравето от най-високо равнище ”, сподели тя.

Виолета Комитова разяснява, че може и би трябвало Националната детска болница да бъде в двора на Медицинска академия. Тя очерта двата най-важни въпроса, към които ще се води полемиката - за това дали да бъде направена реорганизация на съществуващото скеле, или да се построи чисто нова постройка за детската болница.

През април 2020 година Министерство на здравеопазването подписа контракт за дотъкмяване на изоставения градеж в двора на Александровска болница. Междувременно тогавашният министър председател Бойко Борисов даде обещание, че 40-годишният скелет няма да бъде завършен, а ще се строи нова болница. Националната гражданска самодейност настоя да се строи същинска детска болница и петицията беше подписана от близо 90 000 души. Бившите ръководещи от ГЕРБ обаче отхвърлиха да прекратят контракта.
 Христо Иванов: Има Такъв Народ ще съобщи хората, които действително смъкнаха Борисов и гласоподаваха за смяна Христо Иванов: Има Такъв Народ ще съобщи хората, които действително смъкнаха Борисов и гласоподаваха за смяна
" Тoзи пaрлaмeнт мoжeшe дa рeши eднa cтрaтeгичecкa нaциoнaлнa зaдaчa: рeaлнo дa oтcтрaним ДПC oт влacттa. Caмo тoгaвa мoжeм нe прocтo дa...

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР