Инициативите се част от проекта Живот за птиците“, изпълняван съвместно

...
Инициативите се част от проекта Живот за птиците“, изпълняван съвместно
Коментари Харесай

ЧЕЗ Разпределение стартира поредица от мерки за защита на щъркелите

Инициативите се част от плана „ Живот за птиците “, изпълняван взаимно с Българско сдружение за отбрана на птиците.
ЧЕЗ Разпределение България и Българско сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ започват поредност от ограничения за запазване на белия щъркел по план „ Живот за птиците “. Кампанията стартира с идването на пролетта и завръщане на птиците в страната.

Дейностите по плана плануват за целия му интервал ЧЕЗ Разпределение България да инсталира 900 платформи за покачване на щъркелови гнезда, което ще понижи случаите и ще минимизира опасността за живота на щъркелите вследствие на до момента с детайли от мрежата. Платформите ще спомогнат за запазване на околната среда посредством попречване на пожари и ще съкратят броя на спиранията на електрозахранването, провокирани от контакта на птиците с мрежата.

Като част от ограниченията за отбрана на щъркелите, при започване на март, в границите на плана, беше инсталирана камера в едно от щъркеловите гнезда в село Драгушиново, община Самоков. С нейна помощ от близко ще бъде следен животът на щъркеловото семейство. Това е един от методите за обширно изследване на ежедневните привички на птиците. Проучването ще помогне за набелязване на съответни ограничения и стъпки, които биха били потребни за птиците, и на по-късен стадий приложени от двете сдружения. На живо може да гледате щъркеловата двойка от село Драгушиново ТУК.

„ Белият щъркел е една от най-обичаните птици в страната. Завръщането му по родните земи съответствува с настъпването на пролетта. Да опазим този значим и прочувствен за хората знак е една от главните задачи на плана „ Живот за птиците “ и ние влагаме доста старания в нейното осъществяване “, сподели Мария Георгиева, началник бранш „ Екология и пожарна сигурност “ в ЧЕЗ Разпределение България.

Като част от акцията, в края на март тази година, ЧЕЗ Разпределение и Българско дружество за защита на птиците ще разгласят старта на конкурс за план на рисунка на тематика „ Електрическите стълбове – дом на дивите птици “. Отличените художници и актьори ще получат опция да претворят своите планове върху разпределителни касети по основните улици на няколко града в страната.

Проектът „ Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16 NAT/BG/000612 или „ Живот за птиците “ е с бюджет 2,65 млн. евро. ЧЕЗ Разпределение влага в него над 800 хиляди евро, както и човешки запас и старания за неговото осъществяване. Финансиране от 1.85 млн. евро е обезпечено от Европейската комисия по стратегия Life на Европейския съюз. Дейностите по понижаване на спора диви птици-електропроводи, изпълнявани в партньорство с БДПЗ, ще продължат до края на 2022 година

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР