Инициативен комитет започва подписка за провеждането на референдум за 3

...
Инициативен комитет започва подписка за провеждането на референдум за 3
Коментари Харесай

Възраждане-2? Кои са хората в новия инициативен комитет около Радев

Инициативен комитет стартира подписка за провеждането на референдум за 3 март.

Това стана ясно по време на конференция в Българска телеграфна агенция, на която участваха евродепутатът Петър Витанов, историкът проф. Искра Баева, някогашният ръководител на Българска академия на науките акад. Иван Юхновски, юристът Явор Нотев, журналистът Явор Дачков.

Това се случва три дни откакто Радев прикани за референдум за трети март:

" Ние ще защитим историята, достолепието, бъдещето си от тези похищения с всички демократични средства и в случай че се наложи посредством всенародно допитване ", уточни Румен Радев на 1 септември, повтаряйки тезата си от Шипка, където дефинира 3 март като " алената линия на националното самообладание ".

Днес евродепутатът Петър Витанов, който даде старт на днешната конференция на инициативния комитет, съвсем буквално повтори тезата на президента и разгласи подготвеност за осъществяване на " всенародно публично допитване ". Въпреки това всички присъстващи през днешния ден отхвърлиха комитета да е политически план на Румен Радев и се зарекоха, че става дума единствено за гражданско придвижване.

В комитета вземат участие хора, които издигнаха Румен Радев като претендент за президентската конкуренция през 2021 година Сред тях са още Искра Баева, Весела Лечева, Мажд Алгафари, Велислава Дърева, Виза Недялкова, Ангел Марин и други.

" В инициативния комитет има хора, които са го подкрепяли (Румен Радев - б.а. ), само че и такива, които са го подлагали на критика. Идеята на тази маса тук не е да вършим политическа партия, а да зададем въпроса желае ли българският народ да смени националния си празник ", сподели Петър Витанов.

В края на юли ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и Движение за права и свободи внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на Народното събрание. Едно от предложенията в него е 24 май да размени 3 март и да стане народен празник на страната. Към момента и трите партии поддържат предлагането. Предстои текстовете да се гледат на три четения в Народно събрание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР