Инициативен комитет на жителите на Синеморец ще се бори срещу

...
Инициативен комитет на жителите на Синеморец ще се бори срещу
Коментари Харесай

Жители на Синеморец недоволни от новия устройствен план на Царево

Инициативен комитет на жителите на Синеморец ще се бори против новия организационен проект на община Царево, оповестиха иницаторите на акцията пред OFFNews.
 Зоните за градеж в Синеморец скачат с над 50%, в Резово - със 106%
В своя декларация те се обръщат към кмета на Царево инж. Георги Лапчев да вземе поради техните претенции по отношение на Доклада за оценка на степента на влияние върху предпазените зони (ДОСВ) и Плана за изменение на общия организационен проект на община Царево.

Жителите на Синеморец са срещу против общинските терени, като мери, пасища, ливади, да се преотреждат и в следствие продават.

Също по този начин ИК желае парцелите наоколо до плаж Велека да запазят типа си и предназначението си, като място за разходки, паша на животни и други действия навън.

Ето част от другите претенции на ИК:

 - Не сме съгласни с построяването на къмпинг наоколо до плаж Бутамята. Идеята за подобен къмпинг беше разисквана от локалната общественост още преди 2 години, когато се взе единомислещо решение, че подобен къмпинг няма да подкрепи развиването на общността, а би навредил на развиването на туристическата база в селото и би нанесъл вреди на локалния бизнес.

- Настояваме към Плана за изменение на общия организационен проект на община Царево да се включи пречиствателна станция за потребностите на с.Синеморец с надълбоко морско заустване.

- Статутът на гробището на с. Синеморец и пътят до него би трябвало да бъдат конкретизирани и да влязат в проекта за регулация.

- Имайки поради естествените дадености на с. Синеморец настояваме индикаторите за застрояване като се изключи тези за Пречиствателна станция в по този начин плануваното уголемение с новия Общ устройствен план да бъдат доста понижени – височина на застрояване кота било най-много 6 метра, компактност 10%, Кинт 20%.

- Загрижени сме, че плануваното увеличение с над 54% на зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотелски комплекси, не е съобразено с опциите на пътната, електроснабдителната и водоснабдителната мрежи на с. Синоморец, които и сега постоянно са претрупани.

Захранването с питейна вода и електричество, решаването на казуса с отходните води и тяхното филтриране, както и достъпът до към този момент урбанизираните и новоурбанизираните парцели са въпроси, чието решение би трябвало да бъде планувано в Общия организационен проект. Това включва – обезпечаването на в допълнение електрозахранване, построяването на пречиствателна станция с надълбоко морско заустване, построяването на канализационна мрежа за цялото обитаемо място, обезпечаването на водопроводна мрежа и задоволително количество питейна вода.

- Във връзка с честите спирания на пътната връзка на с.Синеморец с Ахтопол при проливни дъждове и покачване на равнището на р. Велека е добре в проекта да се включи покачване на равнището на пътя след моста на р.Велека до такова равнище,че да не се залива при преливане на реката.

- С оглед на облекчение на придвижването през селото да бъде включен в проекта възобновяване на пътя свързващ плаж Бутамята с пътя за Резово и Ахтопол / около ябълковата градина/

Днес Инициативният комитет би трябвало да организира среща с кмета на община Царево Лапчев, при която ще обсъдят настояванията към проекта за ръководство. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР