Инициативата за урока е на директорката на ОУ Олимпи Панов“

...
Инициативата за урока е на директорката на ОУ Олимпи Панов“
Коментари Харесай

Учители от Русе и Тараклия проведоха съвместен урок

Инициативата за урока е на директорката на ОУ „ Олимпи Панов “ доктор Вергилия Грънчарова

Съвместен онлайн урок организираха учителите от лицея на молдовския град Тараклия и ОУ „ Олимпи Панов “ в град Русе. И двете учебни заведения носят името на българския боен деятел, родом от Тараклия - Олимпий Панов. Поводът на телемоста е 136-та годишнината (по остарял стил) от гибелта на патрона на образователните им заведения. Шестокласниците от Русе, дружно с учителката им по история Айсел Бекирова, приготвиха за връстниците си презентация с биографията на Панов. В отговор, младежите от Тараклия рецитираха стихотворенията за съгражданина им и за освободителната битка на България.

Маргарита Герги и Никита Паслар показаха авторски стихотворения за майора. Учителката им по български език Мая Буюкли и колежката ѝ Валентина Тулуш, особено към паметната дата, приготвиха учебна изложба-експозиция „ Дело и подвизите на Олимпий “. На комбинирания урок, от страна на Тараклия, беше поканен журналистът-изследовател на родословието на Олимпий Панов, Димитър Боримечков. Той описа на децата за места в Тараклия и Русе, свързани с българския офицер. В края на срещата учениците пожелаха да се видят онлайн, а учителките се договориха, че обменът на опит и взаимни прояви ще се провеждат и в бъдещето.

Инициативата за урока е на директорката на българска просветителна институция доктор Вергилия Грънчарова. Първа сходна онлайн намира се състоя през лятото предходната година.

Олимпий Панов е роден на 17 юни (29 юни - нов стил) 1852 година в село Шоп Тараклия, Бесарабия, по това време част от Руската империя. Завършва Болградската гимназия през 1867 година и продължава образованието си в Букурещ. При подготовката на Руско-турската война (1877-1878), Панов се записва в Българското опълчение.

След известието за Русенския протест на 19 февруари 1887 година прави опит да се причисли към бунтовниците, само че е хванат при прекосяването на Дунав. Въпреки че не съумява да се включи в протеста, е наказан на гибел и е разстрелян дружно с водачите му.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР