Инициативата Три морета се утвърждава като ценен инструмент за постигане

...
Инициативата Три морета се утвърждава като ценен инструмент за постигане
Коментари Харесай

България продължава да работи за синхронизиране на проектите по Три морета с ЕС

Инициативата " Три морета " се утвърждава като скъп инструмент за реализиране на стопански напредък и ускорено обществено и икономическо доближаване сред Източна и Западна Европа. Активната ангажираност на Европейска комисия ще способства за реализиране на тази цел, съобщи президентът Румен Радев на среща на " Дондуков " 2 с Цветан Кюланов - изпълняващ длъжността началник на Представителството на Европейска комисия у нас, оповестиха от прессекретариата на президента.
Още по тематиката
Европейската комисия е измежду стратегическите сътрудници на " Три морета " наред със Съединени американски щати и Германия.

Държавният глава е показал, че като ротационен ръководител на самодейността България ще продължи да работи за синхронизиране на плановете по " Три морета " с политиките на Европейски Съюз.

" Регионалната самодейност " Три морета " способства за превъзмогването на съществуващите инфраструктурни разлики и способства за интеграцията на 12-те европейски страни от района със Западна Европа, което прави целия Европейски Съюз по-силен ", е показал Румен Радев.

Той е поканил представител на Европейска комисия на най-високо равнище да взе участие в идната среща на върха в София.



Цветан Кюланов е припомнил изразената от изпълнителния заместник-председател на Европейска комисия Маргрете Вестегер поддръжка на Комисията за " Три морета " и е изтъкнал напредъка по развиването на капиталовия фонд на самодейността. Той е показал опциите за съдействие като синхронизирането на планове в границите на " Три морета " с целите, заложени в Плана за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз.

Договореност с Полша за повече вложения

България и Полша ще работят дружно за привличане на повече вложения в района в границите на самодейността " Три морета " - това се договориха по-рано вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и ръководителят на Надзорния съвет на Инвестиционния фонд на Инициативата " Три морета " Беата Дашинска-Музичка, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.„

 Снимка: Министерство на външните работи

За страни като България вложенията в енергетиката са от изключителна значимост, е декларирала Екатерина Захариева, която е и народен координатор на самодейността " Три морета ", управлявана тази година от България. В диалога външният ни министър е подчертала върху плана за разширение на подземното газохранилище в Чирен , основен за целия район. Той е измежду 4-те плана, които България предлага за осъществяване в границите на самодейността.

Екатерина Захариева е подчертала нуждата от по-голям целеви капитал на Инвестиционния фонд, който да успее да покрие потребностите на района, и е изтъкнала желанието на България да прокара програмата за осъществяване напред в границите на българското председателство.

Във фокуса на полемиката са били нуждата от взаимно допълнение сред капиталовата политика на фонда с финансиране по принадлежности и стратегии за доближаване на Европейски Съюз, опциите за финансиране от Европейската капиталова банка, както и привличането на частни вложения от Съединени американски щати, Германия, Англия и Япония .

Беата Дашинска-Музичка, която е и изпълнителен шеф на Полската държавна банка за развиване, е у нас по покана на Българската банка за развиване. Екатерина Захариева е изразила вяра, че диалозите сред двете банки сътрудници ще бъдат продуктивни. Очаквам те да работят дружно за реализиране на задачите на самодейността " Три морета ", както и за организирането на Софийския бизнес конгрес, е декларирала външният ни министър.

Беата Дашинска-Музичка е благодарила за поканата и опцията да бъде разисквано съдействието сред България и Полша в границите на самодейността.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР