Инициативата е част от кампанията ЕКО Своге за популяризиране на

...
Инициативата е част от кампанията ЕКО Своге за популяризиране на
Коментари Харесай

Община Своге събира "сливи за смет" за втора година

Инициативата е част от акцията ЕКО Своге за разпространение на разделното и отговорно събиране на боклуци 20 май 2022 година, Своге - Инициативата „ Сливи за боклук ", част от информационната акция „ ЕКО Своге ", събра възпитаници от ОУ „ Васил Левски " в с. Церово от първи до седми клас за серия от просветителни игри, ориентирани към рационалното ръководство и преработване на боклуци.

В тазгодишното издание на акцията фокусът бе подложен върху разделното събиране на хартия, а децата предадоха своите хартиени боклуци за тяхното преработване. С игри, надпревари и викторина с награди учениците научиха повече за изгодите от преработването, както и какво съставлява системата за разделно събиране на отпадъчни опаковки. В двора на учебното заведение децата демонстрираха практическите си познания и получиха скъпи уроци посредством вълнуващи отборни надпревари за разделно събиране, а всеки участник получи подарък. Инициативата „ Сливи за боклук " приключи с лотария за пет специфични награди, в която участваха всички деца, предали своята хартия за преработване.

Нина Копринджийска, заместник-кмет на Община Своге, споделя: „ Продължаваме да се сблъскваме с отрицателните екологични последствия от замърсяването на природата. Инициативата „ Сливи за боклук " насочихме напълно към децата, които в никакъв случай не са прекомерно дребни, с цел да се научат по какъв начин да почитат планетата. Несъмнено те са нашето бъдеще и целим да им дадем добър образец и да им покажем изгодите от екологично устойчивите практики, с които всеки един от тях може да способства. По време на еко игрите, децата демонстрираха страхотна просвета и познания по повод разделното събиране на боклуци. За нас това е едно необикновено доказателство, че напъните ни не са на вятъра, и че децата в действителност почитат природата ".

Ваня Огнянова, шеф на ОУ „ Васил Левски ", споделя: „ Винаги се стремим да бъдем виновни освен към образователния материал, който преподаваме на децата, само че и към спомагателните познания, които можем да им предоставим. А няма нищо по-важно от това да ги научим по какъв начин да оказват помощ на нашата природа. За нас беше същинско наслаждение да се включим в тази прелестна самодейност ". В рамките на „ ЕКО Своге " тази година бе извършена и самодейността „ Кръговратът на компоста ", която сложи и началото на акцията. Запознава с компостирането като способ за събиране на биоразградими боклуци, като за тази цел община Своге споделя осведомително видео за изработката на компост в домашни условия, което може да бъде намерено на страницата на самодейността -.

След последвалия триумф на предходното издание, тази година общината обезпечава специфична машина за компостиране за всички жители на територията на града. Следва лятна самодейност, ориентирана към гости на Своге за опазването на града и основните туристически и веломаршрути в обсега на общината. През септември „ ЕКО Своге " ще организира и доброволческата акция „ Да почистим дружно ", по време на която всеки гражданин на града ще има опцията да способства за разделното събиране на погрешно изхвърлените боклуци и да стане част от положителния образец за всекидневна грижа за природата.

„ ЕКО Своге " следва да приключи второто си издание с акция, ориентирана към ресторантьори и търговци, посредством която да насърчи бизнеса към потреблението на торби за многократна приложимост. Тазгодишното издание на ЕКО самодейността цели да бъде причина за трайна смяна към по-добро бъдеще и чиста среда. Поредица от осведомителни материали, цифрови интензивности и томболни игри са планувани в границите на „ ЕКО Своге ". Повече може да откриете на Фейсбук страницата на събитието -, в която се афишират всички идни акции и се споделят известни обстоятелства, свързани с тематиката разделно събиране на боклуци.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР