Инициативата бе проведена под формата на онлайн изложба, под надслов

...
Инициативата бе проведена под формата на онлайн изложба, под надслов
Коментари Харесай

Български художници се обединиха срещу войната, насилието и безразличието към нея!

Инициативата бе извършена под формата на онлайн галерия, под надпис. Тя  е проведена от Даниела Стойкова, благодарение на Национален фонд просвета, като сплотява 18 български художници-любители. Всички те, дружно, се опълчиха на войната посредством силата и „ езика “ на изкуството. Представените картини по време на събитието са направени в разнообразни техники и стилове: маслени, акрилни пердах на платно, яйчна темпера на дърво, изсъхнало плъстене, графитен спрей, акварел, даже благодарение на кафе и вълна.

           

Сред творбите на изкуството може да проследим разнообразни сюжети, които преливат от страсти и послания. Наблюдаваме неприкрит дуализъм: битка сред тъмнината и мрака, голям брой знаци, дълбока семантика, завоалирани послания. Така в едни произведения се усещат страхът, паниката и ужасът, а в други изкуството по чудодеен метод се явява бариера, щит към отрицателните страсти и страданието. Всеки от художниците фенове, колкото и да е мъчно да използваме тази дума за показаните създатели, разкрива своя почерк. „ Черният лебед “ на Ваня Мрекьова, да вземем за пример, се трансформира в знак на непредвидените промени и непредвидени събития в международната история, съгласно Насим Талеб. А борбата сред мрака и светлината се усеща от всяка човешка пора в изобразените мрачни балерини, черни сълзи, кукери в борба с демони и зли сили в творбите на Ивайло Манушев и изключително от мрачните краски и тонове в художествения полет на Магдалена Пейчева, Стефка Николова и картината „ Апокалипсис “ на Боряна Рекарова. Маслената картина „ Вълча Луна “ на Галина Златкова, на собствен ред, показва пламъка на войната, който изпепелява една земя и я обагря в алено.

           

Ала страхът, паниката и апатията, като че ли се изпаряват в идващите художествени произведения. Картината „ Животът постоянно намира метод “ на Диана Костова символизира, че даже в съсипия, война и равнодушие дребни семенца обич и светлина постоянно пробиват тъмата и раждат нов живот. Отново знак на вярата е и творбата „ Приказна светлина “ на Тодор Георгиев. Белите гълъби на Емилия Василева символизират мира и надеждата; а упованието в Бога се усеща от ангелите в платната на Теодора Блажева и иконописта на  Тошко Вачев. Все отново вярата и вярата в Доброто в никакъв случай не ни изоставят, изключително когато творим. В картината „ Като пясък през ръцете “ на Боряна Рекарова се усеща контрастът сред действителност и очаквания показан по забавен и автентичен метод. Затова дано се уповаваме по-често на изкуството и да помним, че войната и безразличието към Доброто и Справедливостта, човешкото страдалчество и тъга, са изконното Зло! Нека не бъдем безчувствени пред него!

 

           

Разгледайте онлайн изложбата тук: -

В нея вземат участие създателите: Боряна Рекарова, Галина Златкова, Джена Андонова, Магдалена Пейчева, Галина Кичева, Ели Лафчийска, Ивайло Манушев, Ваня Мрекьова, Румяна Цветкова, Павлета Унджиева, Тодор Георгиев, Тошко Вачев, Стефка Николова, Димитрина Латровалиева, Диана Костова, Емилия Василева, Петя Камбурова, Теодора Блажева.

 

Събитието съставлява първата самодейност по плана „ Арт пространство: интерактивна платформа за любителско изкуство “ по Програма за възобновяване и развиване на организации в региона на любителското творчество към НФ " Култура ".

Новата цели да подкрепя създатели от цялата страна, чрез онлайн изложения на непринуден и свободен принцип.

Тагове: български художници война насилие безразличие Боряна Рекарова Галина Златкова Джена Андонова Магдалена Пейчева Галина Кичева Ели Лафчийска Ивайло Манушев Ваня Мрекьова Румяна Цветкова Павлета Унджиева Тодор Георгиев Тошко Вачев Стефка Николова Димитрина Латровалиева Диана Костова Емилия Василева Петя Камбурова Теодора Блажева
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР