Инициатива за обособяване на културен квартал се проведе в района

...
Инициатива за обособяване на културен квартал се проведе в района
Коментари Харесай

Инициативата КваАРТал обособява постоянен културен квартал в София

Инициатива за отделяне на културен квартал се организира в региона сред столичните улици " Веслец ", " Екзарх Йосиф " и " Цар Симеон ", оповестява БГНЕС.

" КваАРТал " се организира постоянно от началото на годината един път в месеца. Затваря се за придвижване по една улица в квартала. Целта е да се вършат краткотрайни пешеходни сектори за няколко часа в границите на един ден. " Затваряме улица, с цел да я отворим за хората ", описа организаторката Мартина Стефанова от арт фондация " Дома ".

Инициативата КваАРТал е с дълготрайна цел - за отделяне на непрекъснат културен квартал в София . " Един тип ние събираме парченцата от пъзел, които липсват в този квартал. Наблюдавайки за последните десетилетия се е обособила културна зона. Искаме да изградим мрежа и се борим за запазване на визията на остаряла София ", изясни тя.

Друга дълготрайна цел е за основаване на повече пешеходни зони и пространства, както и работа със съседите в квартала.

Освен тези събития самодейността КваАРТал има и фестивал, който се организира като различно тържество за Деня на София - 17 септември. Тази година той ще се организира сред 13 и 15 септември. Ще има празненства, музика, представления, ще бъдат отворени непознати за квартала места. Темата ще бъде " Хората - сърцето на квартала ", разкри Мартина Стефанова.

" КвАРТал Фестивал " се появява през 2016 година с основна цел да покаже културния капацитет на зоната, заключена сред четири основни булеварда в центъра на София - " Мария Луиза ", " Дондуков ", " Васил Левски " и " Сливница ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР