инистерство на културата отрече твърденията на шефа на Българското национално

...
инистерство на културата отрече твърденията на шефа на Българското национално
Коментари Харесай

Министерството на културата опроверга директора на БНР

инистерство на културата отхвърли изказванията на шефа на Българското национално радио Андон Балтаков, че неговите оферти за измененията в медийния закон са били отхвърлени.

Той посочи точно това като претекст за депозирането на оставката си в Съвета за електронни медии.

В сряда в изявление в ефира, който ръководи, Балтаков изиска да бъде предварително освободен от поста на общоприет шеф, тъй като не били признати предложенията на БНР за промени в закона. Той изиска оставката на министъра на културата Боил Банов и сложи ултиматум на Съвет за електронни медии.

Балтаков твърди, че културното министерство е подменило предложенията на работната група, изготвила промените за закона.

В позиция до медиите от министерството припомнят, че систематизираният законопроект е направен с присъединяване на представители на БНР, Българска национална телевизия и останалите заинтригувани страни, а също така изобщо не е изминал срокът за оферти и корекции, който тече от 19 октомври до 18 ноември в портала за публично разискване.

"Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и малкия екран е създаден в осъществяване на разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2020 година от работна група, основана със заповед на министъра на културата. В работната група участваха представители на заинтригуваните институции: Съвет за електронни медии, Българското национално радио, Българската национална телевизия, Министерството на финансите, Министерство на културата, Сметна палата и представители на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО). Участието в работната група даде опция на директно заинтригуваните страни да изложат своите мнения по всички въпроси, отнасящи се до ръководството на публичните медии ", обявиха в отговор от Министерство на културата.

"Ролята и задачата на Министерството на културата е само да сътвори нужната организация за осъществяване на работните съвещания, като даде опция на всички страни да проведат дебата за медиите свободно и в необятен формат, без да постанова своя позиция или политики и без да дава оферти или отзиви, свързани с регулирането на медийната среда или работата на публичните медии. Целта на законопроекта е да бъде реализирано сходство с наредбите на Закона за обществените финанси, като бъдат преразгледани разпореждания на Закон за радиото и телевизията по отношение на фонд "Радио и телевизия ", както и финансирането на БНР и Българска национална телевизия да се приведе в сходство с разпоредбите на държавните помощи ", разясняват още оттова.

"Всички препоръчани разпореждания, които касаят финансирането на публичните медии, бяха систематизирани в законопроект, препоръчан към сегашния миг за публично разискване. Проектът на Закон за радиото и телевизията е оповестен на интернет страницата на Министерството на културата и на Портала за публични съвещания за период от 30 дни.

В интервала от 19 октомври до 18 ноември могат да бъдат процедирани оферти от всички заинтригувани страни, в това число от Българското национално радио ", припомнят още от министерството на културата.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР