инистър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Албания

...
инистър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Албания
Коментари Харесай

Борисов: България твърдо подкрепя Албания по пътя към ЕС

инистър-председателят Бойко Борисов организира телефонен диалог с премиера на Албания Еди Рама.

Във фокуса на диалога бе позицията на страната ни по отношение на преговорните рамки за присъединение на Албания и Република Северна Македония (РСМ) към Европейски Съюз, заяви пресцентърът на кабинета.

"България твърдо поддържа Албания по пътя й към европейското семейство . Считаме, че сте посочили посветеността си към европейските полезности, отговорността и мотивацията да вървите напред и имате нашата поддръжка ", е подчертал министър-председателят Борисов пред своя сътрудник.

Премиерът Борисов отбелязал също, че страната ни е измежду най-силните покровители на процеса по разширение на Съюза и по тази причина издигна тематиката високо в европейския дневен ред по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година

"Защото европейската вероятност е най-силната мотивация за реализиране на преход към демократично ръководство и пазарна стопанска система в Западните Балкани ", добави Борисов.

По отношение на европейската интеграция на Република Северна Македония,

Борисов показал позицията на страната ни и изтъкнал, че България е една от страните, които най-вече е упорствала и желала РСМ да стане част от Европейски Съюз.

В този подтекст напъните на България постоянно са били ориентирани към постигането на консенсус по значимите за двете страни тематики.

"За страдание сходна ангажираност не се следи от страна на Република Северна Македония. Готови сме да продължим диалозите и интензивно да работим в осъществяване на Договора за добросъседство ", споделил още Борисов пред албанския министър председател.

Министър-председателят Бойко Борисов взе участие през днешния ден във видеоконференцията на членовете на Европейския съвет, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Акцентът на срещата ще бъдат дейностите на Европейския съюз в отговор на пандемията от COVID-19. Днешният диалог е продължение на видеоконференцията, извършена на 29 октомври, на която европейските водачи подчертаха нуждата от усилване на груповите старания за битка с пандемията и обърнаха особено внимание на политиките за тестване и имунизациите.

На предходно съвещание от 15 и 16 октомври водачите разискаха координацията на ниво Европейски Съюз против COVID-19 и реализираха единодушие постоянно да преглеждат този въпрос, се припомня в прессъобщението. Целта е Европейски Съюз и неговите страни членки да работят дружно за подсилване на националните здравни системи и за ограничение разпространяването на вируса, като в същото време се подхващат и дейности за намаляване на социално-икономическите последствия от COVID-19 и поддръжка за възобновяване на Европейски Съюз.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР