Ингрид Бетанкур, която бе отвлечена преди 20 години по време

...
Ингрид Бетанкур, която бе отвлечена преди 20 години по време
Коментари Харесай

Бивша заложничка на ФАРК ще се опита да стане президент на Колумбия

Ингрид Бетанкур, която бе отвлечена преди 20 години по време на предизборната си акция в Колумбия и държана в плен от бунтовниците от ФАРК в джунглата над шест години, разгласи, че още веднъж ще се кандидатира за президент на страната. Това съобщи Агенция Франс Прес.

Френско-колумбийската лидерка на Зелената партия " Кислород " съобщи пред кореспонденти в Богота, че ще се бори за номинация, с цел да съставлява центристките партии в конкуренцията. Ако завоюва на партийно равнище, тя ще взе участие в първия тур на президентските избори на 29 май.

" От този миг нататък ще работя неуморно, с цел да бъда ваш президент. Колумбия е подготвена да промени посоката си на развиване ", сподели тя.

60-годишната Бетанкур бе хваната от групировката ФАРК през 2002 година, до момента в който още веднъж водеше акция за президентския пост, и бе избавена при военна интервенция шест години и половина по-късно, през 2008 година През по-голямата част от пленничеството си тя е окована, защото се пробва да избяга.

Революционните въоръжени сили на Колумбия или ФАРК бяха разоръжени и разпуснати според мирния контракт от 2016 година, който постави завършек на траялата десетилетия вътрешна война в страната, и от този момент се трансфораха в политическа партия на малцинството.

Ингрид Бетанкур се показва като центристка опция на ръководещата десница и на левицата, водена от някогашния партизанин и някогашен кмет на Богота Густаво Петро, който е любимец в социологическите изследвания.
 Съединени американски щати към този момент не считат колумбийската ФАРК за терористична организация
Съединени американски щати към този момент не считат колумбийската ФАРК за терористична организация

Двете произлезли от нея групировки обаче са такива
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР