Инфраструктурната свързаност в енергийната, транспортната и цифровата сфера по оста

...
Инфраструктурната свързаност в енергийната, транспортната и цифровата сфера по оста
Коментари Харесай

Радев във Вилнюс: Благодарение на инициативата Три морета сме привлекли капитали в размер на около 200 млн. евро в сферите на транспорта и енергетиката

Инфраструктурната съгласуваност в енергийната, транспортната и цифровата сфера по оста Север-Юг би трябвало да остане в основата на Инициативата " Три морета “, защото е стратегически значима за целия Европейски съюз. Това съобщи президентът Румен Радев в изявлението си в президентския панел на Срещата на върха " Три морета “ във Вилнюс. Домакин на събитието е президентът на Литва Гитанас Науседа, който посрещна на форума ръководителите на делегации.

Инициативата " Три морета “ сплотява 13 страни от Европейски Съюз - България, Австрия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия, Чешката република, Гърция. Стратегически сътрудници на Инициативата са Германия, Европейската комисия и Съединени американски щати, както и Япония, а Украйна и Молдова се употребяват със статут на асоциирани страни участнички.

Президентът Радев означи, че по линия на самодейността " Три морета “ страната ни е съумяла да притегли капитали в размер на към 200 млн. евро в сферите на превоза и енергетиката. " България оптимално се възползва от опциите на самодейността и успяхме да реализираме огромен прогрес и да получим поддръжка точно за развиване на нашата съгласуваност, за развиването на енергетиката и превоза “, съобщи Румен Радев в отговор на журналистически въпрос при идването си на Срещата на върха във Вилнюс. Привлеченият от страната ни капитал по планове е към 10 пъти по-голям от размера на вложените от България средства в Инвестиционния фонд на " Три морета “.

Наред с съответните на практика изгоди България има и значителен принос за развиването на самодейността, означи Румен Радев. Президентът добави, че по време на българското председателството на Срещата на върха в София, на която той беше хазаин през 2021 година, България е сложила като фокус на самодейността насърчаването на съдействие в областта на нововъведенията, науката и научните проучвания. " Тази наша концепция получи мощна поддръжка и постигнахме единодушие за основаване на иновационен фонд на " Три морета “, чието развиване напредва “,

съобщи Румен Радев, като означи развиването на съдействието на фонда за нововъведения на " Три морета “ с Европейския капиталов фонд. По думите на президента, задълбочаването на партньорствата в региона на нововъведенията, науката и проучванията предизвиква развиването на конкурентоспособността и устойчивото развиване на целия район.

Българският президент съобщи, че от първата Среща на върха на Инициативата преди 8 години до момента този формат е съумял да консолидира забележителна политическа поддръжка, чиято съществена цел е общественото и икономическо развиване на страните от Централна и Източна Европа посредством наваксване на изоставането в свързаността в енергийната, транспортната и цифровата сфера. Държавният глава означи, че значимостта и далновидността на тази концепция се е потвърдила през последните години в подтекста на редица рецесии. " Пандемията от Ковид-19, енергийната рецесия, войната в Украйна доведоха до трагично спиране на доставките. Преодоляването на тези рецесии изисква точно съгласуваност сред нашите страни “, уточни Румен Радев. Президентът дефинира като главно предизвикателство пред Инициативата " Три морета “ неналичието на задоволително средства в Инвестиционния ѝ фонд, които да дават отговор на равнището на упоритост за огромни инфраструктурни планове.

По време на президентския панел във Вилнюс българският държавен глава уточни, че от решаващо значение е Инициативата да остане фокусирана върху въпроси от практическо значение, които ще засилят доближаването в целия Европейски съюз.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР