Инфраструктурата за F-16 е дадена на фирми без преглед на

...
Инфраструктурата за F-16 е дадена на фирми без преглед на
Коментари Харесай

Ремонтът на пистата за F-16 е възложен на тъмно, няма и кой да плати 53 млн. лв за него |

Инфраструктурата за F-16 е дадена на компании без обзор на пазара, техните качества и опит. Предишният кабинет е решил, че разноските ще бъдат поети от НАТО без диалози с основната квартира на Алианса. НАТО обаче няма да заплати. Сега се търсят 53 млн. лева за новата писта на Граф Игнатиево, а планът ще се забави с най-малко 6 месеца. Това заяви министърът на защитата Георги Панайотов. 

" За положението по построяването на инфраструктурата за приемането на F-16 главното, което ми направи усещане, е, че не е извършен интернационален конкурс с интернационалните участници, които имат опит в построяването на сходна инфраструктурата. Изборът, селектирането на изпълнителите в Граф Игнатиево и Безмер е юридически без никакъв критерии. Не можахме да намерим документи, които да демонстрират, че изборът на компаниите е осъществяван след обзор на пазара, техните качества и опит. Намерихме докладни мемоари, направени от Главна дирекция " Инфраструктура на защитата ”, които през зам.-министър са предоставяни на министъра за автограф. Те съдържат текст, че са се срещали с компания и са решили да я предложат - не съдържат причини и аргументи ", сподели министърът.

„ За остойностяването на самите планове – не намерихме следи за какво стойностите на плановете са избрани такива. Отговорната дирекция – Групово дело „ Инфраструктура на защитата “ не е свършила нищо и те са оставени каквито са. Нещата са вършени наизуст. В министерството на защитата никой не е ревизирал тези стойности дали дават отговор на справедливи критерии ", добави Панайотов.

Основния обект на Граф Игнатиево е пистата на която ще кацат новите самолети. " Някой е решил, че тези разноски ще бъдат поети от НАТО, без да са извършени каквито и да било диалози с основната квартира на НАТО. НАТО ни уведоми, че няма да поеме разноските, тъй като това е национална отговорност ", съобщи Панайотов. 

Ние правим работа по намирането на 53 млн. лева за построяването на пистата, тъй като тези пари не са били заложени в плана ", сподели още Панайотов. По думите му не е помислено да има супервайзър, който да следи и координира осъществяването на тези планове. Според него тази " каша " ще докара до закъснение на дейностите по плана за инфраструктурата за F-16 с към 6-8 месеца, в случай че се оправим с тези проблеми сполучливо. Той сподели, че е подходено безредно и непрофесионално и в този момент се прави всичко допустимо да се изпълнят дейностите без огромно забавяне.

„ Проверките откриха, че финансовите и материалните запаси на Министерството не са ръководени оправдано и в полза на защитата, сигурността и страната. Парите на данъкоплатците са харчени без явен план, без дълготрайна визия и обмисляне, непрозрачно и при липса на ефикасен мениджмънт и при липса на административен и финансов надзор “, сподели още министърът.

Доставката на първите шест F-16 би трябвало да е през 2023 година Други два ще останат в Съединени американски щати за образование на българските водачи, което тече и сега, и техническия състав. През 2019 година България заплати внесе във фонд в Съединени американски щати два милиарда и двеста милиона лв. за самолетите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР