Инфраструктура, транспорт и енергетика бяха във фокуса на днешната среща

...
Инфраструктура, транспорт и енергетика бяха във фокуса на днешната среща
Коментари Харесай

Денков се хвали от Атина: В отлични отношения сме с Гърция, ускоряваме проектите

Инфраструктура, превоз и енергетика бяха във фокуса на днешната среща на министър председателите на България и Гърция. Акад. Николай Денков и Кириакос Мицотакис организираха диалог на четири очи в Атина. Това оповестиха от Министерския съвет. 

България и Гърция имат отлични стратегически връзки, съобщи българският министър-председател. Той подчертава върху плановете от интерес за двете страни, в това число в подтекста на развиването на отвесната транспортна и енергийна съгласуваност по оста Север-Юг. „ Има благоприятни условия да ускорим и да приключим някои от обсъжданите документи през идващите няколко месеца. Основната цел е да забележим по какъв начин можем да ускорим напредъка и да реализираме крайни резултати през идващите месеци ", акцентира акад. Денков.

Кириакос Мицотакис постави приоритет на свързаността сред Гърция и България в превоза, енергетиката и цифровата връзка. „ Важно е да надградим сполучливите тристранни полемики, които организирахме в Евксиноград с нашите румънски сътрудници ", акцентира гръцкият министър председател. Днешното посещаване на акад. Денков в гръцката столицата е по-малко от три месеца след тристранната среща сред министър-председателите на България, Гърция и Румъния, на която страната ни бе хазаин през октомври м.г. в Евксиноград. Тогава те се сплотиха към концепцията да работят дружно за усилване на районната съгласуваност и одобриха обща декларация за развиването на транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност сред трите страни.

Премиерът на южната ни съседка поздрави България за решението на Съвета на Европейски съюз от края на март т.г. за страната ни да отпадне контролът на въздушните и морските граници с страните от Шенгенското пространство. „ Очакваме Шенген да бъде изцяло използван, в това число и за сухопътните граници, които са толкоз значими за двустранните ни връзки и икономическата ни търговия ", сподели още Мицотакис. Той уточни, че визитата на акад. Денков е първото публично посещаване в Гърция за 2024 година и това приказва за качеството на двустранните връзки.

След срещата на четири очи сред двама министър председатели се организира и работен обяд, в който взеха присъединяване също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министърът на финансите Асен Василев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов и министърът на енергетиката Румен Радев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР