Информацията за здравния статус на всички лица е много чувствителна

...
Информацията за здравния статус на всички лица е много чувствителна
Коментари Харесай

МЗ забрани на лекарите да ползват служебните си компютри за забавление

Информацията за здравния статус на всички лица е доста сензитивна и ние би трябвало да създадем всичко допустимо, с цел да я защитим. Това съобщи пред bTV началникът на РЗИ-Хасково доктор Соня Димитрова във връзка хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, при която изтекоха данъчните данни на 5 млн. българи.

След киберпробива институциите започнаха незабавни ограничения, с цел да опазят медицинските досиета на жителите.

" Нищо не пречи на един хакер да ми озаглави един файл или един имейл от името на РЗИ или от името на Националната каса, или Регионалната здравноосигурителна каса, аз като го отворя, вирусът да влезе. Срещу това няма по какъв начин ние да се защитим ", изяснява доктор Николай Николов, персонален доктор в Хасково.

От Министерството на здравеопазването показват, че максимален риск за хакерски пробив има през уеб страниците за музика и филми. По тази причина до всички лекари и медицински сестри са спуснати указания да не употребяват служебните си компютри за развлечение.

На 20 август изтече срокът, в който всички лекари, лечебни заведения, медицински центрове, лаборатории, аптеки и диспансери трябваше да изготвят отчет за отбраната на персоналните данни. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР