Информацията ви е вярна. Освобождаването ми от поста на командир

...
Информацията ви е вярна. Освобождаването ми от поста на командир
Коментари Харесай

Полк. Банков пред SafeNews: Освобождаването ми от поста „Командир на 12-та авиобаза“ беше обсъждано с началници от ВВС

Информацията ви е вярна. Освобождаването ми от поста на пълководец на 12-та авиобаза – Долна Митрополия беше разисквано с някои от началниците от Командването на Българските Военно-въздушни сили (ВВС). “ Това съобщи полк. Петър Банков – пълководец на водачите, починали при трагичния случай край 3-та авиобаза Граф Игнатиево пред Така, на процедура, той удостовери новината, която първи оповестихме, а точно, че ще бъде уволнен.

На въпрос дали ще бъде освободен предварително от армията, комъндирът отговори:

„ Очаквам обаче тази концепция да бъде преразгледана преди идната конференция Министерството на защитата (МО) на 15 октомври. “

Наред с това полк. Банков изясни няколко извънредно притеснителни обстоятелства за Българските Военновъздушни сили.

Запитан дали е правилно, че двамата водачи подп. Петко Димитров и кап. Венцислав Дункин са имали по 60 часа нальот преди учебно-бойният аероплан L-39 да се разбие на 13 септември, командирът сподели:

„ Нальотът на българските летци обаче въобще не може да се съпостави с този на водачите от другите страни в НАТО. Какво имам поради? Аз изхвърчам от Долна Митрополия, мога да отида най-далече във Варна. Там извършвам към 10 минути пилотаж и се връщам на пистата край Плевен. Докато в Съединени американски щати, да вземем за пример, водачът излетява от да речем Флорида и има опция да извърши най-малко 30-минутен полет с маневри от висшия пилотаж, което въпреки да звучи на пръв взор малко време, е от голяма важност за подготовката на младите летци “, изясни полк. Банков.

В неофициалния ни диалог с командира на 12-а авиобаза зададохме въпрос дали неговия автограф стои под текста в летателния проект за авиошоуто. На това полк. Банков отговори:

„ По-голямата част от документите за подготвителния ден са направени след него. Това значи, че летателен проект не е имало. “

Полк. Банков посочи и нещо друго:

„ Първоначално на мястото на кап. Дункин трябваше да отиде различен водач. Но след това беше решено младото момче да извърши полета поради една чисто фамилна причина, а точно детето и околните му да се зарадват. Знаете, че той щеше да се дами дни след авиошоуто. “

Както SafeNews първи писа, водачите подп. Димитров и кап. Дункин починаха при осъществяване на маневра от висшия пилотаж на 13-ти септември. В момента тече следствие.

Наясно сме, че следствието ще продължи два месеца, което значи, че отчетът от него би трябвало да е подготвен най-късно до 13 ноември 2024 година напомня, че от дадоха обещание да дават на обществеността цялостна и справедлива информация за трагичната злополука. SafeNews напомня също, че към момента няма разгласен отговорен за злополуката, при която през 2021 година почина майор Валентин Терзиев. Този драматичен случай стана по време на осъществяване на нощен полет в границите на бойните стрелби на Шабла.

Възниква въпросът за какво от Военновъздушни сили са нарочили точно полк. Банков за отговорен за случая предишния месец, откакто не той дефинира по какъв брой нальот би трябвало да имат двамата водачи и не той е дал заповедта по какъв начин тъкмо да бъде изпълнена съответната маневра. Защо не се потърси отговорност от тези, които действително са организирали авиошоуто?

Останалите въпроси, които SafeNews зададе в предходната публикация, също остават на дневен ред.

Използваме опцията да напомним, че на 30 март тази година в Долна Метрополия се организира вълнуващ открит летателен ден.

По време на мероприятието бяха изпълнени редица полети с маневри от висшия пилотаж. На този ден, водачите от 12-та авиационна база потвърдиха, че могат да летят и при съществуването на аудитория. Хиляди души тогава се възползваха от съвършеното пролетно време, с цел да се насладят на уменията на българските летци. Маневрите бяха изпълнени със самолети L-39, PC – 9 и най-новите „ Злинове “.

Тогава, полк. Петър Банков сподели, че знае по какъв начин да провежда един в действителност изпълнен с адреналин и в това време безвреден летателен ден. Той мина безпрепятствено, без произшествия и с доста усмивки от дребни и огромни.

Автор: Зорница Буковска/SafeNews

Още вести четете в: България, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР