Информацията от вече действащата тол система ще се ползва от

...
Информацията от вече действащата тол система ще се ползва от
Коментари Харесай

Експерт: От тол системата ще дойдат пари за пътна безопасност

Информацията от към този момент настоящата тол система ще се употребява от разнообразни институции – КАТ, Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите. Каква ще бъде изгодата за пътната сигурност?

Тол системата е механизъм страната да събира повече пари, които по-късно да реинвестира в пътна сигурност, счита Диана Русинова, създател и специалист от Института за пътна. Тя се базира на гръцкия образец.

Гърците преди 10 години са почнали да вкарват тяхната тол система. Паралелно с това са въвели бонус-малус системата, с помощта на което са получили задоволително свободен запас, който да реинвестират в разнообразни ограничения, ориентирани към пътната сигурност. И резултатите не закъсняват, съобщи Русинова пред БНР.

В последния работен документ от лятото на 2019 година на Европейския съюз ясно се вижда, че Гърция е единствената страна, която съвсем е постигнала задачите, които си беше сложил Съюзът за интервала 2010-2020 година, а точно понижаване на жертвите с 50%, разяснява Русинова. „ щГърция е единствената страна членка, съумяла да доближи 45% понижаване на жертвите, добави тя.

Това е нещо извънредно закъсняло в България. В редица страни сходен способ за таксуване се ползва от доста дълго време. Разбира се, като всяко нещо ние, българите не го одобряваме добре – за какво би трябвало да плащаме, започваме да спекулираме с това, което ще се случи, да измисляме какви ли не оправдания за какво това е по-лошо и не би трябвало да го вкарваме, добави Диана Русинова.

Николай Нанков: Размерът на приходите от тол системата ще се регистрира от 27 март

Според Русинова поради повишената смъртност у нас са нужни решителни ограничения както за управление на скоростта, по този начин и за възстановяване на пътните условия. От Института за пътна сигурност са апелирали държавното управление да влага средства в подновяването на пътната маркировка по първокласната и второкласна пътна мрежа: "И по наша оценка ще са нужни към 50 милиона, с цел да се случи това. Тези 50 милиона би трябвало да дойдат отнякъде. Именно поради това е значимо тази тол система да проработи. За да можем качествено да събираме пари отнякъде, с които да влагаме в пътна маркировка, пътни знаци ".

В България водачите, които карат в тъмната част на денонощието, се уморяват по-бързо, тъй като няма задоволително материали за светлоотразителна пътна маркировка, която да ги насочва, сподели още Диана Русинова.

Трябва да се фокусираме върху заложените от Европейски Съюз цели в пътната сигурност, означи тя. По думите ѝ, администрацията би трябвало да се замисли доста съществено за понижаване на опцията, когато допуснеш неточност, да не заплащаш с живота си за нея.

На първо място основаване на среда, която е толерантна към грешките на хората. Хората постоянно ще позволяват неточности. Ние в София за предходната година имаме фрапантен растеж на жертвите. Станаха няколко доста тежки произшествия на пешеходни пътеки, съобщи Русинова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР