Информацията, която получихме от ДАНС, е доста притеснителна и даде

...
Информацията, която получихме от ДАНС, е доста притеснителна и даде
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: Всички машини ще бъдат върнати в складовете, ще се гласува само с хартия

Информацията, която получихме от ДАНС, е много притеснителна и даде съображение да вземем решение на локалния избор гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини.

Това сподели представителят на ЦИК Росица Матева в ефира на bTV.

По думите на Матева от отчета оказва се, че заместник-министърът на електронното ръководство, в нарушаване на всички правила, е направил дейности, които дават съображение да няма сигурност какъв програмен продукт е конфигуриран на машините.

Има задоволително информация, която е много смущаваща, която ни накара да приемем това решение, сподели Матева и добави в отговор на въпрос, че ЦИК няма да анулира вчерашното решение.

 

По отношение на рецензиите за какво са взели решението преди да се произнесе Министерството на електронното ръководство, Матева съобщи:

Няма краен период, има рационален период. Разумният период е преди да тръгнат машините за страната. ЦИК не е давала позволение машините да тръгнат за страната. Кой е дал позволение, отговор на този въпрос би трябвало да се даде от Вътрешното министерство ", уточни представителят на ЦИК.

 

Единственият, който прочете Доклада на ДАНС бе сътрудника Цветозар (Томов), по тази причина недоумявам неговото решение. Не е сниман този кеш код, осъществени са други дейности ", изясни още един път Матева.

 

Матева разяснява и проблема със Столичната изборна комисия. По-рано стана ясно, че СИК отказа " да бъде съизвършител "  на ЦИК, която в петък в 20 часа отмени машинното гласоподаване на локалните избори. В дълго и аргументирано решение комисията прави пояснение на решението на ЦИК, като го афишира го неаргументирано и неиздържано нито фактологично, нито юридически.

 

ОИК - Столична община, като профилирана изборна администрация и отговаряща за провеждането на изборите на територията на Столична община, с над 1650 секционни изборни секции, не може да взе участие и да става съизвършител в тъпчене доверието на най-демократичното изборно право на всеки български жител, се споделя в решението на ОИК.

 

" Не може общинската изборна комисия да взима решение за машинно гласоподаване, в случай, че ЦИК е решила друго ", безапелационна бе Матева.

 

" В предишни години постоянно ЦИК е давала позволение за това машините да напущат склада. Снощи, след съвещанието на ЦИК, от телевизионни репортажи установихме, че машините са напуснали склада без надлежното позволение, и неотложно дадохме инструкции на жандармерията и Министерство на вътрешните работи машините да бъдат върнати в склада и той да бъде запечатан, добави Матева.

 

Всички машини би трябвало да бъдат върнати в склада, и в този момент разбрах, че ОИК не били разбрали да върнат машините в склада. Днес още ЦИК ще се свърже с Министерство на вътрешните работи да попита за какво не се извършва решението на ЦИК ", посочи още Матева.

 

" ЦИК е приела решение, което всички ОИК са длъжни да изпълнят, и в страната няма да се гласоподава с машини. Не разбирам за какво ОИК-София е взела решение да се гласоподава с машини. ", сподели още Матева.

 

Очаквайте детайлности

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР