Информацията, която получихме от ДАНС, е доста притеснителна и даде

...
Информацията, която получихме от ДАНС, е доста притеснителна и даде
Коментари Харесай

Росица Матева: Има достатъчно смущаваща информация, която ни накара да приемем това решение

" Информацията, която получихме от ДАНС, е много притеснителна и даде съображение да вземем решение на локалния избор гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини ". Това сподели представителят на ЦИК Росица Матева пред.

По думите на Матева от отчета оказва се, че заместник-министърът на електронното ръководство, в нарушаване на всички правила, е направил дейности, които дават съображение да няма сигурност какъв програмен продукт е конфигуриран на машините.

" Има задоволително информация, която е много смущаваща, която ни накара да приемем това решение ", сподели Матева и добави в отговор на въпрос, че ЦИК няма да анулира вчерашното решение.

ЦИК не е дала позволение машините за гласоподаване да изоставен склада, кой е дал позволение - на този въпрос би трябвало да отговори министърът на вътрешните работи, уточни Матева.

Междувременно общинската изборна комисия в София е решила да не зачете решението на ЦИК да не се гласоподава с машини на вота в неделя. Това гласи решение, оповестено на уеб страницата на ЦИК.

Юристите в столичната комисия оспорват законовото съображение на ЦИК да анулира машинното гласоподаване, тъй като не е получено уведомително писмо, че машините са сертифицирани. Министерството на електронното ръководство изпрати писмото нощес след 21 ч., като изясни, че крайният период е през днешния ден, 28 октомври.

" Машините са годни за гласоподаване ". Това съобщи зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов. По думите му издадено е решение за засвидетелствуване на машините за гласоподаване, което е изпратено на ЦИК. Направени са всички вероятни проби на устройствата, уточни още той.

" Нито аз, нито специалистите сме намерили аргументи, заради които да не удостоверим машините за електронното гласоподаване ", добави той.

Очаква се следобяд ЦИК да заседава още веднъж, само че към момента не е ясно дали ще преразгледа решението си за машинното гласоподаване. А по обяд пред Народното събрание ще има цивилен митинг „ ДАНСwithme2023 “ против решението на ЦИК да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини.

Припомняме, че до анулация на машинното гласоподаване се стигна, след катостана ясно, чеМихаил Стойнов е снимал изходния код на софтуера на машините за гласоподаване, сочи отчет на ДАНС. Това се е случило след първата инспекция на кода, която беше направена на 23 октомври в наличието на специалист от Сиела Норма и представители на записаните за локалните избори партии, обединения и инициативни комитети.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР