Информацията, която имаме е последното предполагаемо местонахождение на изчезналия сноубордист

...
Информацията, която имаме е последното предполагаемо местонахождение на изчезналия сноубордист
Коментари Харесай

Председателят на Планинската служба: Гадаем и стреляме напосоки в търсенето на изчезналия сноубордист

Информацията, която имаме е последното хипотетично местоположение на изчезналия сноубордист в Рила. Оттам нататък всичко е гадаене и в общи линии стреляме на сляпо. Опитваме се да предугадим и предвидим какво тъкмо се е случило, макар че практиката демонстрира, че не можем да предугадим какво се е случило, съобщи шефът на Планинската избавителна работа Емил Нешев.
В студиото на Българска национална телевизия Нешев изясни, че главното, което затруднява спасителите е неналичието на каквато и да било точна информация, която да ги води до съответното място към сноубордиста. Ски зоната трябвало да има ангажимент към всички вероятни опасности за клиентите си.
 Остава заплахата от лавини в планините Остава заплахата от лавини в планините
Времето в планината сега е слънчево и студено. Това сподели за Радио Благоевград началникът на ПСС-Благоевград Георги Ботев. В долна...
Всички ограничения, които можели да бъдат вземати от ПСС са взети, претърсени са всички вероятни и невъзможни региони. Мерките не дават резултат и за жалост има такива случаи в планината, уточни Нешев и добави, че възможностите изчезналият сноубордист да бъде жив, са минимални.
Основните аргументи за случаите в планината са надценяване на опциите и подценяване. Редно е да се върви в планината с лавинна екипировка, а момчето не е било подобен вид катерач. От ПСС се пробвали да потърсят мобилния телефона на потърпевшия сноубордист и постоянно са работили добре с мобилните оператори. Има частни случаи, какъв е този, в който няма по какъв начин да ни помогне. В планинските условия доста постоянно мобилните телефони нямат обсег, само че една клетка не е задоволителна да се даде точка с точните координати на телефона, означи Нешев.
Той уточни, че при тежки лавиноопасни условия, да се търси липсващ човек, е все едно да се търси игла в копа сено.
За потребностите на ПСС да имат медицински хеликоптер за издирването на изчезнали хора в планината, Нешев съобщи, че чака през 2023 година да има хеликоптер за Планинската избавителна работа. В доста редки случаи бихме могли да разчитаме на боен хеликоптер, само че това се случва в доста редки случаи. Във всеки един миг, в който можем да влезем на терен и е безвредно, ние ще го създадем, увери  Нешев.
 Прекратиха издирването на изчезналия в Рила сноубордист Прекратиха издирването на изчезналия в Рила сноубордист
Прекратиха акцията по издирването на изчезналия в Рила сноубордист. Повече от 7 часа спасители и доброволци претърсваха улея " Американк...
Той предизвести, че най-рисковите планини са подценените планини. Винаги би трябвало да бъдем подготвени за това, което ни чака в планината, само че можем да бъдем подготвени тогава, когато сме осведомени, безапелационен бе Нешев. По думите му всеки, който излиза в планината би трябвало да бъде наясно с прогнозата за времето, с рисковете и да реши дали си заслужава да отиде. Като цяло случаите в планината са повече.  
Прочетете още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР